FMI trage un semnal de alarmă! Economia Moldovei are nevoie de perfuzii: Salutăm decizia BNM de scumpire a leului

20 Feb. 2022, 17:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2022, 17:42 // Actual //  bani.md

Înăsprirea politicii monetare va afecta creșterea economică a Moldovei pe termen scurt, dar FMI susține această decizie, potrivit declarației reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional, Rodgers Chawani.

Susținerea creșterii economice și menținerea sub control a inflației reprezintă în prezent o provocare dificilă la nivel mondial. Inflația se accelerează la nivel mondial, inclusiv în UE, iar majoritatea băncilor centrale au înăsprit politica monetară. Creșterea prețurilor la energie și la produsele alimentare, precum și dificultățile legate de întreruperile în lanțurile de aprovizionare la nivel mondial cauzate de pandemie, au dus la creșterea inflației în multe țări, iar acești factori globali, în special prețurile ridicate la produsele alimentare, vor continua probabil să împingă inflația în sus și în 2022”, a punctat reprezentantul FMI.

Potrivit lui Chawani, banca centrală a luat măsuri proactive prin majorarea ratei de bază și a rezervelor minime obligatorii pentru a limita creșterea inflației.

BNM a adoptat cu atenție amploarea și ritmul înăspririi monetare în funcție de sursele de presiune inflaționistă. Înăsprirea monetară va afecta creșterea economică pe termen scurt, dar noi susținem decizia BNM, deoarece este necesară pentru a limita efectele secundare a creșterii prețurilor”, a declarat Rodgers Chawani.

Reprezentantul FMI că BNM va continua să-și calibreze răspunsul la sursele inflației și, în acest sens, instrumentele actuale sunt destul de relevante. Însă alte instrumente ar fi  îmbunătățirea concurenței pe piețele de alimente și energie și pe investiții strategice în eficiența energetică.

În data de 15 februarie Banca Națională a Moldovei a înăsprit politica monetară cu două puncte procentuale la 10,5% anual. Măsura a fost luată pentru a stăvili consumul populației și a încuraja economisirea.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO