Dolarul puternic face ravagii în întreaga lume, iar acesta este doar începutul

29 Iul. 2022, 10:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Iul. 2022, 10:45 // Actual //  Lupu Eduard

Dolarul este într-o ascensiune dramatică ce are puţine paralele în istoria modernă. Aprecierea mone­dei americane este în primul rând rezultatul ciclului agresiv de scum­pire a creditului lansat de banca centrală americană (Fed), aceasta lăsând în urmă doar dezastre: împin­ge în sus costul importurilor de ali­mente, adâncind sărăcia în mare parte a lumii; alimentează criza din Sri Lanka, provoacă pierderi masive investitorilor în acţiuni şi obligaţiuni din întreaga lume, scrie Bloomberg.

Dolarul se situează în prezent la un maxim istoric, după unele măsu­rători, avansând cu 15% în raport cu un coş de monede de la mijlocul anului 2021. Iar, cu Fed-ul hotărât să împingă şi mai sus dobânzile pentru a stăvili inflaţia, chiar dacă acest lucru înseamnă împingerea SUA şi altor economii în recesiune, observatorii nu prea văd ce ar putea opri urcuşul monedei americane.

Şeful Fed Jerome Powell a a­nunţat că va continua seria majoră­rilor agresive de dobânzi pentru reducerea inflaţiei, după ce strategii băncii au majorat dobânda de refe­rinţă cu 75 de puncte bază în această săptămână până la un interval cu­prins între 2,25% şi 2,5%.  „Nu exis­tă nicio posibilitate de a spulbera soliditatea dolarului ime­diat, cu zona euro afectată de răz­boiul din Ucraina şi creşterea Chinei nesigură“, arată Vishnu Varathan, de la Mizuho Bank.

„Pur şi simplu nu există o alter­nativă la dolar oriunde ai privi şi din acest motiv acesta zdrobeşte totul, economii, alte monede, câştiguri corporate“.

Ascensiunea rapidă a dolarului este resimţită în viaţa de zi cu zi din întreaga lume pentru că moneda facilitează comerţul mondial. Cere­rea de dolari este ridicată dintr-un motiv simplu: când pieţele lumii o iau razna, investitorii caută un refugiu, găsindu-l în moneda americană.

În prezent, multe din monedele marilor economii au de suferit din cauza aprecierii dolarului, iar pentru pieţele emergente, impactul este şi mai dramatic. Dolarul puternic im­pulsionează profiturile producători­lor de petrol şi exportatorilor de materii prime, cât şi companiilor internaţionale care-şi înregistrează câştigurile în SUA, fiind de ase­menea o binecuvântare pentru turiş­tii americani. În rest însă, acesta aduce devastare.

Pentru oricine încearcă să atace supremaţia dolarului în prezent, Wall Street-ul are un mesaj: Nu vă de­ranjaţi.

„Numai când investitorii vor fi pregătiţi să îmbrăţişeze activele cu risc ridicat din nou ne aşteptăm ca dolarul să cedeze, iar acest lucru nu se va întâmpla probabil până când piaţa nu va fi convinsă că Fed-ul îşi schimbă direcţia“, arată Jane Foley, de la Rabobank.

Garrett Melson de la Natixis menţionează un cerc vicios, în care creşterea americană este relativ mai robustă, ducând la cerere de dolari, ceea ce pune presiune pe economia mondială, generând cerere de dolari şi active americane, şi tot aşa.

Ce ar putea întrerupe ciclul? Investitori din Singapore până în New Yok vorbesc despre o încetinire, claritate privitoare la momentul în care Fed-ul nu va mai majora dobânzile, sau o revigorare vizibilă a economiei chineze. Nu este clar însă când s-ar putea întâmpla aşa ceva.

Cu atât de multe neclarităţi, băncile centrale ale lumii nu prea au de ales decât să urmeze calea Fed şi să majoreze dobânzile. Şi fără mai multă claritate privitoare la momentul încheierii acestui ciclu, puţini investitori sunt dispuşi să parieze acum împotriva dolarului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău