Chirca: Conectarea la rețeaua electrică din România costă 500.000.000$, cheltuieli pe care Moldova nu și le permite

06 Mai 2021, 12:20
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
06 Mai 2021, 12:20 // Interviu //  MD Bani

Contractele pentru furnizarea energiei electrice în Republica Moldova au fost semnate acum o lună. Consiliul Concurenței nu a oferit încă niciun răspuns privind sesizarea ANRE cu referire la poziția dominantă pe piața de energia electrică, deținută de Centrala Electrică de la Cuciurgan. De fapt, lucrurile nu se mișcă în vreun fel anume la acest capitol, deși Grupul de observatori al Secretariatului Comunității Energetice, format din reprezentanți ANRE, ai delegației Uniunii Europene în Moldova și de înalt consilierul  UE pentru energie, a comunicat că, în ciuda unor îmbunătățiri în procesul de achiziții, încă este necesară liberalizarea pieței. Dat fiind acest fapt, s-a cerut părților implicate să colaboreze și să asigure echitate, transparență și practici nediscriminatorii în procedura de achiziții publice 2021.


Pe domeniul pieței energiei electrice există mai multe premise care pot spune că există un anumit de grad de liberalizare, nu în sensul adecvat așa cum este expus în directivele UE și în special în Pachetul Energetic III. De această părere este expertul economic Roman Chirca, directorul Institutului Economiei de Piață din Moldova.

Într-un interviu oferit pentru Bani.md, acesta atrage atenția asupra faptului că „există un proiect de lege încă din 2014 care așa și nu a fost implementat în deplină măsură. Separarea formală aparent există: există operatorul de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, există intermediarul reprezentantul, Guvernului Ministerul Economiei, Energocom, există Premier Energy, respectiv companiile de distribuire Nord și Nord-Vest care sunt separate în acest lanț.”

Citește și: 

Tofilat: Monopolul energetic, schema care a ajutat Kremlinul să mențină un regim și să ne impună să îl finanțăm

Piața de energie electrică din Republica Moldova se confruntă cu o amenințare de monopol. Recomandările CE, încălcate

Apropierea de UE, încetinită. Schema economică prin care Kremlinul își fortifică presiunea asupra Chișinăului

Rusia, tot mai influentă pe piața energetică. Washington Post: Rusia tinde să ofere susținere instituțiilor autocratice

Interviu. ANRE, despre desemnarea operatorului pe piața energiei electrice, concurență și standarde europene

Eficiența și eficacitatea acestei funcționalități încă urmează a fi perfecționată, inclusiv și din cadrul legislativ.

 

Totodată, expertul economic vede absolut necesară crearea unui cadru legislativ care nu ar permite ca pe viitor să se formeze monopoluri pe piața energetică și, respectiv, abuzuri de poziție dominantă. 

Problema conceptuală cu care se confruntă liberalizarea oricărei piețe, nu doar a celei energetice, constă în ceea că după orice liberalizare are loc reformatarea proprietarilor și se repornește procesul de monopolizare, lucru care se întâmplă, de fapt, și în Uniunea Europeană. De aceea mie mi se pare destul de scurtă în viziune abordarea expusă în directivele UE doar de liberalizare, pentru că acum câteva sute de ani omenirea a trecut deja prin aceste cicluri și în sută la sută din cazurile orice liberalizare duce la reformatare și remonopolizarea spre anumiți jucători.

De aceea, esențial este nu doar liberalizarea pieței energetice, ci și includerea unui component următor ce va preveni astfel de situații, cum este verificarea și ținerea sub control a monopolurilor și, în special, a abuzului poziției dominante pe care îl ocupă aceste monopoluri. Aceste elemente nu sunt incluse în această directivă, care mie mi se pare destul de importantă și din istoria omenirii, din istoria altor state, mai devreme sau mai târziu noi vom ajunge iarăși la situație de monopolizare în acest sector.

Ce ține de eliminarea relațiilor de monopol de pe piață, Roman Chirca explică faptul că din punct de vedere financiar, centrala Electrică de la Cuciurgan, care este acuzată poziție dominantă pe piață, are un avantaj major, fapt care îi „permite” oferirea unor prețuri reduse. 

Acest avantaj pe care îl are Centrala de la Cuciurgan îl are chiar anume faptului că nu are plăți pentru gazul natural. Au fost mai multe tentative pe parcursul ultimilor zece ani. Au fost situații când s-au stopat definitiv procurarea de la centrala de la Cuciurgan. Am avut perioade când am avut situații mixte: 75% au fost achiziționate de la Cuciurgan și 25 % din Ucraina.

Din perspectiva organizării pieței, liberalizare, sigur că este benefică prevenirea monopolurilor, dar elementul de bază în organizarea unei piețe de energie electrică este să fie eficiența și sustenabilitatea livrărilor în acest sens. Noi nu putem avea un singur producător de la care să achiziționăm, există probleme tehnice de echilibrare a tensiunii pe anumite perioade atunci când un furnizor oferă curent și apar anumite derapaje tehnice, tot timpul trebuie să existe produse alternative care să echilibreze această tensiune în rețea.

Roman Chirca vede ca obiectiv principal pentru crearea unor condiții mai bune pe piață ca mai întâi să se asigure sustenabilitatea, ulterior –  independența sau securitatea energetică.

Economia are mereu nevoie de surse fezabile, sustenabile de energie electrică.

Totodată, diversificarea surselor este o problemă pentru Moldova:

Deci noi nu ne putem baza în mărime de 100 % pe energia electrică din Ucraina. Pe de altă parte, din România, nu există capacități suficiente. Au fost tentative de a construi linii de tensiune înaltă, în contextul trecerii sau conectării la rețeaua europeană a transportatorilor, dar acest pas necesită investiții foarte mari. Din partea Moldovei ar fi peste 500 de milioane de dolari, lucru care nu-i fezabil la moment. Conectarea din România, la rețeaua din Uniunea Europeană este la moment practic un lucru imposibil din punct de vedere tehnic.

Deci rămân, iarăși, tradițional, aceste două surse

Centrala electrică de la Cuciurgan și Ucraina, care nu poate în deplină măsură să asigure și pentru care sunt necesare și alte contracte cu alți producători pentru echilibrare în rețea. Deci lucrurile sunt predefinite, din păcate, la această etapă.

În concluzie, expertul economic Roman Chircă, explică următoarele:

Deci noi trebuie să rezolvăm strategic două probleme: să asigurăm livrările curente, să identificăm modalități pentru a diversifica și, doi, să avem în perspectivă unei dezvoltări energetice care să ne permită să generăm energie electrică fezabilă în spațiile controlabile ale Republicii Moldova și să diminuăm dependența de livrările externe pentru că la moment proporția este de 20 la 80, ceea ce înseamnă că noi  doar în mărim de 20% suntem securizați din punct de vedere energetic.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală