Războiul de la graniță și scumpirile îi îngrijorează pe moldoveni! Au vândut mai puțini euro și dolari

21 Oct. 2022, 12:10
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2022, 12:10 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Situația economică complicată, dar și războiul de la graniță îi îngrijorează pe moldoveni. În rezultat aceștia au vânt mai puțină valută în luna septembrie, potrivit informațiilor Bănicii Naționale a Moldovei.

Astfel, populația a vândut la casele de schimb valutar echivalentul a 293 milioane USD în luna septembrie, cu 37,6 milioane USD mai puțin față de luna august. În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (93,0%).

Cererea netă de valută din partea agenților economici s-a comprimat și ea cu 9,0 milioane USD (-3,1%), la 283,2 mil. USD.

Urmare a excedentului de valută în piață, BNM a intervenit cu procurări în sumă de 28,6 mil. USD.

Referindu-se la cursul valutar, banca centrală susține că în luna septembrie leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,6% în raport cu dolarul SUA, până la 19,4072 USD/MDL comparativ cu 19,2996 USD/MDL în luna august. Potrivit valorilor de la finele lunii septembrie, leul s-a depreciat cu 1,0%3 în raport cu dolarul SUA.

„Urmare a anticipărilor inflaționiste și a evoluției pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară”, se arată în mesajul BNM.

Realitatea Live

02 Iul. 2024, 17:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2024, 17:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernul polonez relansează planurile de ajutorare a debitorilor care se luptă să ramburseze cele mai costisitoare credite ipotecare din Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.

Krzysztof Paszyk, ministrul dezvoltării şi tehnologiei, a declarat pentru  Money.pl că planul său prevede subvenţionarea a până la 175.000 de credite ipotecare în următorii 5 ani. Costurile ridicate ale împrumuturilor sunt principala problemă care împiedică achiziţia de locuinţe în Polonia, a spus el.

Guvernul, care se află în funcţie de şase luni, a oscilat în ceea ce priveşte ajutorul pentru credite, afirmând încă din luna mai că stimulentele ipotecare suplimentare ar putea suprastimula piaţa imobiliară. Anul trecut, preţurile locuinţelor din Polonia au crescut în cel mai rapid ritm din UE, ajutate de subvenţiile la credite oferite de guvernul precedent.

Cea mai recentă întoarcere la această politică vine în contextul în care banca centrală a Poloniei a declarat că nu va reduce ratele prea curând. În această ţară se înregistrează cele mai scumpe credite ipotecare noi din UE, cu o dobândă de 7,72% pe an în aprilie, dublu faţă de nivelul înregistrat în zona euro, potrivit datelor Băncii Centrale Europene.

Reducerile repetate ale ratelor în Ungaria, împreună cu o plafonare a ratelor creditelor pentru locuinţe, au contribuit la scăderea costurilor ipotecare din această ţară sub cele din Polonia.

Piaţa imobiliară din Polonia a dat semne de răcire în ultimele săptămâni, pe măsură ce tot mai multe proprietăţi rezidenţiale sunt scoase la vânzare în urma creşterilor abrupte de preţuri de anul trecut. Între timp, ratele din ce în ce mai ridicate – în raport cu inflaţia – au redus numărul de noi vânzări de credite ipotecare în luna mai la cel mai mic nivel din august, potrivit biroului de informaţii de credit din Polonia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău