Cum a reuşit un antreprenor să construiască un imperiu pornind de la o sticluţă

21 Nov. 2022, 05:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
21 Nov. 2022, 05:45 // Bani și Afaceri //  bani.md

De la o primă sticluţă de mascara produsă în Statele Unite a luat naştere un adevărat imperiu, numit de Thomas Lyle Williams, fondatorul din spatele afacerii, Maybelline. Cine a fost muza care l-a inspirat în alegerea denumirii, dar şi a ideii de business?

Thomas Lyle Williams avea doar 19 ani când i-a venit ideea de a porni o companie producând mascara. Sursa de inspiraţie a fost chiar sora sa, care, după ce îşi arsese accidental genele la aragaz, a încercat să mascheze asta folosind un tuş negru fabricat cu ce avea prin casă – vaselină şi cărbune.
Iniţial, antreprenorul a dat greş, dar a decis să nu se dea bătut, aşa că a angajat un producător de cosmetice care l-a ajutat să lanseze articolul pe care îl dorea: Lash-Brow.

La doi ani distanţă a început să comercializeze produsele sub numele de Maybelline, după sora sa, Mabel, de la care pornise toată ideea afacerii. Maybelline a fost de altfel, compania care a produs prima mascara din prima Statele Unite.

În 1929 antreprenorul a extins gama de produse şi cu alte articole de înfrumuseţare, printre care farduri şi creioane de sprâncene. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Maybelline a intrat şi pe alte pieţe.

Ulterior, Williams s-a mutat în California, unde a cumpărat o casă în Hollywood Hills, unul dintre cele mai faimoase cartiere din LA. Partenerul său, Emery Shaver, care se ocupa alături de acesta de publicitate, a contactat o serie de staruri din industria cinematografiei pentru a promova produsele companiei, aşa că brandul a avut din ce în ce mai multă vizibilitate.

În 1967, la patru ani după moartea lui Shaver, antreprenorul a vândut compania către Plough Inc. (în prezent Schering-Plough), întreaga linie de producţie fiind mutată din Chicago în Memphis, Tennessee. Fondatorul a murit în 1976, în L.A.

În 1990, noul proprietar a vândut la rândul său businessul către o firmă de investiţii din New York, Wasserstein Perella & Co., pentru ca în final, în 1996, compania să fie cumpărată de gigantul L’Oréal. În 2001, brandul a fost redenumit Maybelline New York.

În prezent, compania este cel mai mare brand de cosmetice din lume, fiind disponibil în 120 de ţări, inclusiv în România. Printre vedetele care au făcut publicitate brandului se numără Adriana Lima, Gigi Hadid şi Miranda Kerr.

Carte de vizită

1. S-a născut pe 19 ianuarie 1896 în Morganfield, Kentucky, în familia lui Thomas „TJ” Jefferson şi a Susanei Wiliams;

2. În 1912 s-a căsătorit cu Bennie Gibbs, alături de care a avut un fiu căruia i-a dat numele său;

3. După divorţ, antreprenorul s-a mutat la Chicago, unde s-a angajat la Montgomery Ward, o firmă care imprima cataloage expediate prin poştă. Ulterior, a pornit singur un business similar;

4. În 1915 a fabricat primele produse cosmetice, care la doi ani distanţă au început să fie comercializate sub brandul  Maybelline.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO