Legea drepturilor de autor, nefuncțională! Autorii, fără onorarii, iar utilizatorii – în afara legii

31 Mart. 2023, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mart. 2023, 16:05 // Actual //  bani.md

Membri ai Asociației Naționale Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova, într-o scrisoare deschisă către premierul Dorin Recean susțin că noua lege a drepturilor de autor este nefuncțională. De la începutul anului 2023 AGEPI încă nu a desemnat nicio Organizație de Gestiune Colectivă (OGC) împuternicită să elibereze licențe utilizatorilor.

Membri ai Asociației Naționale Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova  spun că au alertat AGEPI despre acest fapt, precum și despre faptul că din cauza inacțiunii AGEPI, toți utilizatorii drepturilor de autor și conexe, dar în special cei din domeniul radiodifuziunii – toate televiziunile și radiourile au fost plasați în afara legii. Activitatea noastră zilnică a fost transformată în acțiuni de piraterie, indiferent de voința noastră de a activa legal.

Utilizatorii din domeniul radiodifuziunii sunt de bună credință și deja de foarte mulți ani s-au racordat la condițiile de respectare exemplară și obligatorie a dreptului de autor și a drepturilor conexe.

Plasarea activității tuturor utilizatorilor în afara legii, generează riscuri zilnice majore de a fi sancționați de către titularii de drepturi, pentru valorificarea ilegală a operelor. Atenționăm asupra faptului, că în cazul unor sancțiuni multiple, aceste riscuri pot genera falimentarea tuturor utilizatorilor din domeniul radiodifuziunii – toate televiziunile și radiourile.

Demersurile noastre către AGEPI, precum și alertarea instituției asupra riscurilor generate de neîndeplinirea, dar în special de nefuncționalitatea legii, nu au dat niciun rezultat. Am primit un răspuns de la AGEPI care se referă la cu totul alte aspecte, AGEPI substituind obiectul demersului nostru.

Membri ai Asociației Naționale Patronale a Radiodifuzorilor din Republica Moldova în scrisoare adresată lui premierul Recean spun că deja de trei luni, piața dreptului de autor și a drepturilor conexe se află în stare de piraterie și ilegalitate gravă.

„Sunt soluții imediate din cauza riscurilor menționate, solicităm respectuos intervenția urgentă a Guvernului și informarea ANPR cu care OGC desemnată în calitate ca colector, utilizatorii trebuie să încheie contracte de licență, pentru ași asigura activitatea legală”, susțin Membri ai Asociației Naționale Patronale.

BANI.MD a scris anterior despre faptul că noua lege a drepturilor de autor a lăsat autorii fără venituri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO