BNM a publicat „lista rușinii”! Cine sunt cei mai mari datornici la bănci

18 Iun. 2023, 08:52
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
18 Iun. 2023, 08:52 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Calitatea creditelor s-a deteriorat ușor în anul 2022, atât a celor acordate companiilor, cât și a celor acordate populației, cele mai nefavorabile dinamici au înregistrat creditele acordate industriei productive, agriculturii, alte credite, dar și creditele de consum, constată Banca Națională a Moldovei.

Cea mai negativă tendință a avut portofoliul de credite acordat companiilor din industria productivă, care în 2022 au înregistrat o creșterea a ratei NPL cu 7,7 p.p., astfel 16,9 la sută din creditele acordate acestui sector, fiind clasificate de către bănci în categorii neperformante. În același timp, dinamici negative au consemnat ratele NPL ale creditelor acordate agriculturii (+4,9 p.p.), alte credite (+5,0), dar și a creditelor de consum (+1,5 p.p.).

Aceste patru categorii însumează 19 605,8 mil. MDL sau 31,8 la sută din portofoliul bancar de credite. Creditele acordate ÎMM, care reprezintă aproape 1/3 din portofoliul total de credite bancare, de asemenea, au înregistrat o deteriorare a calității, având o performanță inferioară mediei pe sectorul companiilor. Totodată, cea mai favorabilă dinamică a manifestat portofoliul acordat industriei energetice, care în 2022 a înregistrat o scădere a ratei NPL cu 12,9 p.p. până la nivelul de 1,8 la sută. O tendință similară au înregistrat creditele acordate către IFN, a căror rată de neperformanță s-a îmbunătățit pe parcursul anului 2022 până la 1,6 la sută, fiind cel mai performant subportofoliu de credite neguvernamentale.

Rata creditelor neperformante în sectorul bancar autohton s-a situat la un nivel mai ridicat în raport cu ratele țărilor din regiune, cu excepția Muntenegrului și a Ucrainei, cea din urmă înregistrând un nivel de 33,6 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

20 Iul. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul din Monaco este implicat într-o anchetă penală discretă, care durează de cinci ani, privind posibila acordare preferențială a unui contract public către compania de elicoptere Monacair, deținută de Andrea și Pierre Casiraghi, nepoții prințului Albert II. Informațiile au fost dezvăluite de agenția Bloomberg, care citează surse judiciare și documente din anchetă.

Potrivit anchetatorilor, o funcționară de rang înalt ar fi deschis un canal informal de comunicare cu reprezentanții Monacair și le-ar fi transmis instrucțiuni clare privind criteriile necesare pentru câștigarea contractului, care viza ruta aeriană dintre Monaco și Aeroportul Internațional din Nisa.

Fosta funcționară Catherine Mariani, acum pensionată, a declarat în fața poliției că „rezultatul era predeterminat”. În mărturia sa, ea a spus că „oferta Monacair era preferată” și că „probabil acest lucru se datora faptului că Pierre și Andrea Casiraghi erau membri ai familiei princiare”.

Autoritățile din principat se pregătesc acum să îi audieze oficial pe cei doi Casiraghi, o măsură cu implicații politice sensibile care pune presiune directă pe prințul Albert. Acesta, alături de nepoții săi, neagă orice abatere legală sau influență exercitată în procesul de atribuire a contractului.

Ruta Nisa–Monaco este una extrem de profitabilă și strategică pentru accesul rapid în principat, iar licitația pentru drepturile de operare a fost una strict reglementată. În ciuda acestui fapt, ancheta a scos la iveală suspiciuni serioase privind lipsa de imparțialitate și posibila utilizare a influenței de familie.

În timp ce publicul monegasc și presa internațională urmăresc cu atenție evoluția cazului, palatul princiar tace. Este pentru prima dată în ultimii ani când familia conducătoare a Monaco se confruntă cu o anchetă penală care implică direct interese financiare personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA