UE și Suedia sprijină eforturile organizațiilor societății civile de promovare a antreprenoriatului social în Moldova

28 Iun. 2023, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Iun. 2023, 15:52 // Actual //  MD Bani

Astăzi, Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centrul CONTACT și Keystone Moldova, a organizat evenimentul de semnare a contractelor de grant în cadrul concursului „Susținerea organizațiilor neguvernamentale în eforturile de promovare a conceptului de antreprenoriat social”. Programul de granturi, cu o durată de implementare de maxim 18 luni, este implementat cu suportul Uniunii Europene și al Suediei. Acesta are ca scop susținerea organizațiilor neguvernamentale în eforturile de promovare a conceptului de antreprenoriat social.

Cinci organizații neguvernamentale au fost selectate pentru a beneficia de granturi pentru promovarea conceptului de antreprenoriat social la nivel național și local, în regiunile Sud, Centru și Nord al Moldovei. Aceste organizații vor desfășura campanii de conștientizare la nivel regional, adresându-se inclusiv elevilor din școli și vor promova oportunitățile de finanțare pentru întreprinderile sociale.

Organizațiile au primit fiecare câte un grant în valoare de 24 000 de euro, suma totală a finanțării fiind de 120 de mii de euro.

„Uniunea Europeană sprijină activ crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale, acestea fiind generatoare de locuri de muncă, în special pentru grupurile de persoane cărora le este dificil să obțină un loc de muncă din diverse motive. Pentru a contribui la crearea unui număr cît mai mare de întreprinderi sociale este necesar să asigurăm o comunicare eficientă despre oportunitățile și beneficiile oferite de acest sector, atât pentru antreprenorii sociali cât și pentru comunitate. Prin urmare, sunt convinsă de faptul că campaniile de conștientizare desfășurate de către cele 5 ONG-uri vor avea un un impact pozitiv și vor crește gradul de conștientizare a importanței antreprenoriatului social în Republica Moldova”, a declarat Aurica Butnari, Manager Programe la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Organizațiile non-guvernamentale, beneficiare de granturi în cadrul programului sunt: AO „Inima Nordului”, AO „Cahul 2030”, „AO Eco Visio”, „AO Asociația pentru promovarea antreprenoriatului (APA)” și „Asociația LEX XXI”.

„În calitate de membru al acestei comunități și susținător al dezvoltării întreprinderilor sociale, doresc să subliniez importanța crucială a acestor afaceri în societatea noastră și să recunosc eforturile remarcabile ale organizațiilor non-guvernamentale în promovarea lor. Întreprinderile sociale sunt pilonii inovatori ai schimbării sociale și economice durabile. Ele reprezintă o paradigmă nouă în antreprenoriat, în care scopul principal nu este doar obținerea de profit, ci și generarea unui impact pozitiv asupra comunităților noastre și soluționarea problemelor sociale cu care ne confruntăm. Este salutabil ca prin intermediul ONG-urilor aceste întreprinderi sociale să fie aduse în prim-plan și să fie promovate în rândul publicului larg. Ele sunt artizanii acestei misiuni de conștientizare și educație, atrăgând atenția asupra importanței și beneficiilor dezvoltării întreprinderilor sociale în societatea noastră”, a declarat Sorin Mereacre, Președintele Fundației Est-Europeană.

„Doresc să subliniez importanța vitală a organizațiilor non-guvernamentale în promovarea antreprenoriatului social și în generarea unui impact semnificativ în comunitățile noastre. Prin eforturile lor neobosite și pasiunea lor în soluționarea problemelor comunității, aceste ONG-uri devin catalizatori ai schimbării sociale și susțin dezvoltarea întreprinderilor sociale într-un mod inovator și durabil. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care ONG-urile sunt potrivite pentru a promova antreprenoriatul social”, a afirmat Dina Șevcenco-Donțu, Coordonatoare Programe la Fundația Est-Europeană.

Organizațiile Keystone și Centrul CONTACT, partenerii Fundației Est Europene în cadrul acestui program, joacă un rol crucial în promovarea și sprijinirea întreprinderilor sociale, oferind mentorat, consultanță și acces la resurse și finanțare. Prin acțiunile realizate, ele au creat platforme de networking și au facilitat colaborări între întreprinzătorii sociali și mediul de afaceri, promovând schimbul de idei și inovația socială.

Această acțiune este realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Suediei. Conținutul reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Valorificăm potențialul societății civile pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în R. Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, realizat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul CONTACT și Keystone Moldova.

Fundația Est-Europeană este o organizație non-guvernamentală care promovează dezvoltarea societății civile și sprijină inițiativele de dezvoltare durabilă în Republica Moldova. Fundația este angajată în facilitarea schimburilor și cooperării regionale, promovând valorile democratice, drepturile omului și buna guvernare.

Centrul CONTACT este o organizație non-guvernamentală cu experiență în domeniul antreprenoriatului social și al dezvoltării comunitare. Centrul oferă suport tehnic și consultanță pentru organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale, contribuind la crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice durabile.

Keystone Moldova este o organizație non-guvernamentală cu misiunea de a promova dezvoltarea comunităților durabile și incluzive în Republica Moldova. Keystone Moldova sprijină organizațiile neguvernamentale și întreprinderile sociale în dezvoltarea și implementarea de proiecte sociale și economice inovatoare.

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:28 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Oferta de listare la Bursa de Valori Bucureşti a furnizorului de gaze naturale şi electricitate Premier Energy (sub simbolul PE) a atras în cele trei zile cu discount de 5% subscrieri de aproximativ 1 miliard de lei (200 mil. euro), arată datele analizate de ZF.

Micii investitori au subscris 47 milioane de acţiuni PE, adică de aproape şapte ori peste cât au ei alocat pentru o companie care este evaluată în prospectul de listare la un multiplu P/E (raport capitalizare/preţ cu rezultatele pe 2023) cuprins între 6 şi 7. Numărul de ordine în trei zile este de 12.325. Un investitor poate avea unu sau mai multe ordine alocate.

“Ne-am tot întrebat când vom mai avea un IPO precum Hidroelectrica la Bursa de Valori, ceva cu adevărat electrizant şi de calibru. Este aici, tot din energie verde, pentru un campion naţional şi regional. Şi tot investitorii retail sunt cei care arată din nou ce forţă redutabilă pot fi pe piaţa noastră de capital”, potrivit Departamentului de Equity Research al TradeVille, cel mai mare broker de retail la BVB.

Oferta a început miercuri, 8 mai, şi este programată a se încheia pe 15 mai şi constă în vânzarea a circa 36 milioane de acţiuni PE, în principal prin majorare de capital cu acţiuni noi, la care se adaugă şi vânzări din partea unicului acţionar, fondul ceh de investiţii EMMA Holding. Numărul de acţiuni poate fi majorat cu 20%.

Investitorii de retail au avut un discount de subscriere de 5% în primele zile, care se aplică la preţul final al ofertei. Cel din urmă va fi decis de companie alături de brokeri pe baza feedback-ului din partea marilor investitori.

Astfel, în sistemul Bursei de Valori Bucureşti au fost introduse ordine pentru achiziţia a 47 milioane de acţiuni la preţul de 21,5 lei la care investitorii de retail pot subscrie. Cu alte cuvinte retailul a subscris până acum cu 30% peste întreaga ofertă.

Micii investitori au alocate 7,2 milioane de acţiuni – în scenariul standard care nu presupune supliementarea tranzacţiei, opţiune care are şanse de a se materializa dat fiind interesul pe această tranşă- reprezentând 20% din toată oferta. Restul de 80% sunt alocate investitorilor instituţionali.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău