Datoria Moldovagaz față de Gazprom, la sfârșitul lunii martie 2022, ar constitui 709 milioane de dolari, însă pentru 276 milioane de dolari nu există documente confirmative, iar 400 de milioane de dolari din datorie nu este executabilă, potrivit declarației ministrului Energiei, Victor Parlicov.
„Dacă e să raportăm la consumatorii conectați la rețeaua de gaze, cei 709 milioane de dolari pretinși de Gazprom, ar reveni cam 1000 de dolari. Auditul confirmă că cea mai mare parte a leului (datoria n.r) că nu poate fi confirmată documentul fie nu este executabilă. Auditorii au solicitat documentele dar nu au fost prezentate nici de Moldovagaz și nici de Gazprom. Asta nu înseamnă că ele (documentele n.r) nu există”, a punctat Parlicov.
Ministrul Energiei a precizat că și partea moldovenească și Moldovagaz ar urma să înainteze anumite pretenții financiare față de Gazprom. Este vorba de modalitatea de repartizare a veniturilor din tranzitul de gaz unde se vorbește de suma de 160 milioane de dolari. Auditorii au atras atenția și la neexecutarea în toamna anului trecut a volumului de gaze livrate. Volumul de gaze a fost redus la 5,7 milioane de metri cubi. Este Un episod pe care am putea înainta pretenții funciare.
În prezent, Chișinăul din totalul datoriei cerute de 709 milioane de Gazprom, este dispus să achite 8,6 milioane de dolari. „Bani pe care îi poate achita Moldovagaz. Sunt bani în marja de profitabilitate a companiei”, a punctat Parlicov, care nu a putut explica de unde s-a luat cifra. „E o cifră mai complexă”.
Referindu-se la reacția Moldovagaz și Gazprom cu privire la auditul datoriei, ministrul a menționat că, „La moment va urma procedura de aprobare în Consiliul de Observatori de la companie. Ne așteptăm la un dialog pe subiectul rezoluției. Vom vedea cu cea reacții vor veni cei de la Sankt Petersburg”.
„Este cert că Gazprom în Moldova a urmărit scopuri politice și nu neapărat business. Vorbim aici de limitarea volumelor de gaze din octombrie 2021. Niciodată până atunci Gazporm nu a șantajat. Da au fost judecăți, arbitraj, dar la limitări de gaz nu s-a ajuns. Comportamentul Gazprom trebuie privit mai larg”, a mai spus Parlicov.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!