Baletul concesionării Aeroportului Chișinău! Spînu – DA, Maia Sandu – BA

08 Dec. 2023, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Dec. 2023, 09:56 // Actual //  bani.md

Mai multe companii europene au arătat deschidere pentru a investi în Aeroportul Chișinău, dar au cerințe clare pentru a-și materializa intențiile, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Unul dintre principalele puncte de discuție este necesitatea unui consultant cu reputație internațională pentru a superviza proiectul. Ministerul Infrastructurii a identificat IFC (International Finance Corporation) din cadrul Băncii Mondiale drept un partener potrivit, oferind expertiză și asistență juridică. Cu toate acestea, costul implicării unui astfel de consultant reprezintă o preocupare majoră pentru companii.

„Pentru aceste companii, este un cost foarte mare, și ele vor să se asigure că totul este făcut corect”, a explicat ministrul Spînu. Aceasta reflectă dorința firmelor de a asigura o gestionare eficientă și transparentă a proiectului.

Al doilea element cheie este organizarea unui tender internațional, care să ofere condiții clare și acces echitabil pentru toți participanții. Companiile interesate consideră formarea unui consorțiu format din trei componente esențiale: finanțare, constructor și operator.

„Vom analiza care este cea mai bună soluție: tender pentru un parteneriat public-privat (concesionare) sau contract de management. Obiectivul este să aducem companii europene într-un consorțiu care să investească, să construiască și să opereze la cele mai înalte standarde”, a subliniat ministrul. Cu toate acestea, acest proces va dura până în 2025, datorită etapelor necesare precum studiul de fezabilitate, precalificarea, tenderul și selectarea companiei potrivite.

Președinta Maia Sandu declara anterior că nu se pune în discuție concesionarea Aeroportului Chișinău. Ea a subliniat că: „concesiunile în sine nu sunt ilegale, dar a adăugat că ceea ce s-a întâmplat anterior nu a fost o concesiune corectă, ci o schemă frauduloasă prin care aeroportul a ajuns în mâinile lui Ilan Șor”.

Aeroportul Chișinău a fost anterior concesionat către  AviaInvest care revenit înapoi în administrarea Statului în data de 23 noiembrie 2022 după decizia Curții de Apel Chișinău.

Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare.

Drept răspuns Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile de la Chișinău că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ