Mai multe companii europene au arătat deschidere pentru a investi în Aeroportul Chișinău, dar au cerințe clare pentru a-și materializa intențiile, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.
Unul dintre principalele puncte de discuție este necesitatea unui consultant cu reputație internațională pentru a superviza proiectul. Ministerul Infrastructurii a identificat IFC (International Finance Corporation) din cadrul Băncii Mondiale drept un partener potrivit, oferind expertiză și asistență juridică. Cu toate acestea, costul implicării unui astfel de consultant reprezintă o preocupare majoră pentru companii.
„Pentru aceste companii, este un cost foarte mare, și ele vor să se asigure că totul este făcut corect”, a explicat ministrul Spînu. Aceasta reflectă dorința firmelor de a asigura o gestionare eficientă și transparentă a proiectului.
Al doilea element cheie este organizarea unui tender internațional, care să ofere condiții clare și acces echitabil pentru toți participanții. Companiile interesate consideră formarea unui consorțiu format din trei componente esențiale: finanțare, constructor și operator.
„Vom analiza care este cea mai bună soluție: tender pentru un parteneriat public-privat (concesionare) sau contract de management. Obiectivul este să aducem companii europene într-un consorțiu care să investească, să construiască și să opereze la cele mai înalte standarde”, a subliniat ministrul. Cu toate acestea, acest proces va dura până în 2025, datorită etapelor necesare precum studiul de fezabilitate, precalificarea, tenderul și selectarea companiei potrivite.
Președinta Maia Sandu declara anterior că nu se pune în discuție concesionarea Aeroportului Chișinău. Ea a subliniat că: „concesiunile în sine nu sunt ilegale, dar a adăugat că ceea ce s-a întâmplat anterior nu a fost o concesiune corectă, ci o schemă frauduloasă prin care aeroportul a ajuns în mâinile lui Ilan Șor”.
Aeroportul Chișinău a fost anterior concesionat către AviaInvest care revenit înapoi în administrarea Statului în data de 23 noiembrie 2022 după decizia Curții de Apel Chișinău.
Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare.
Drept răspuns Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile de la Chișinău că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro.