Leul intră fără zgomot în perioada electorală! Dragu: Exporturi mai mari prin depreciere, o idee năstrușnică

05 Feb. 2024, 12:33
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2024, 12:33 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a abordat recent tendința de apreciere a monedei naționale, explicând că aceasta se menține pe un trend administrabil și benefic pentru economie. În cadrul unei întrebări adresate de RUPOR.MD, Anca Dragu a analizat și conceptul că deprecierea monedei naționale ar conduce automat la creșterea exporturilor.

Potrivit șefei BNM, ideea că deprecierea automat duce la creșterea exporturilor este nerealistă. Ea a subliniat că exporturile sunt influențate în mare măsură de elemente precum competitivitatea și costurile, dar și de aspecte complexe precum accesul la piețe, încheierea de contracte și dezvoltarea relațiilor comerciale.

„Exporturile țin mai ales de elementul de competitivitate, de cost. Dacă noi două facem acum un produs foarte ieftin, nu putem să le exportăm mâine pe piața Germaniei. Trebuie să mergem până în Germania, acolo să înființăm o filială, să angajăm un traducător, să angajăm un jurist care să ne învețe care sunt regulile de pe piața Germaniei. Deci înseamnă mult mai mult decât faptul că avem un produs la un preț bun”, a explicat Anca Dragu.

În contextul economic actual, guvernatoarea a evidențiat că tendința de apreciere se încadrează într-un trend gestionabil și benefic pentru economie.

De asemenea, în lumina alegerilor prezidențiale programate pentru toamna anului curent în Republica Moldova, perspectivele și evoluțiile economice pot avea un impact semnificativ asupra discuțiilor politice și deciziilor viitoare.

În prima săptămână a anului 2024, leul moldovenesc a înregistrat o creștere remarcabilă de (+6,1%) față de euro și dolarul american, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

La începutul anului, cursul oficial era de 19,27 lei/euro, cu 1,07 lei mai puțin decât în aceeași perioadă a anului anterior. Aceasta reprezintă o excepție în ultimii 6 ani, cu mențiunea că doar la începutul anului 2020, euro a avut o valoare mai slabă în fața leului.

Față de dolarul american, leul a început anul la valoarea de 17,54 lei/usd, cu o reducere de 1,63 lei față de începutul anului 2023. În ultimii 6 ani, cu excepția începutului anului 2023, dolarul american a fost relativ slab, aducând beneficii consistent în comparație cu anii precedenți.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:43 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Dieter Schwarz este a 36-ea cea mai bogată persoană de pe planetă, dar este atât de discret în ceea ce priveşte viaţa lui personală, încât este poreclit „fantoma” în presa din Germania.

Omul de afaceri are 80 de ani şi este proprietarul grupului Schwarz, al patrulea cel mai mare retailer din lume din punctul de vedere al veniturilor.

Compania deţine brandurile Lidl şi Kaufland, iar Schwarz este CEO al ambelor.În pofida averii sale, Schwarz este atât de misterios, încât doar două fotografii cu el există în spaţiul public.

Chiar dacă şi-a construit imperiul pornind din Germania, el se află şi în spatele unuia dintre cele mari eşecuri când vine vorba despre retail în Australia.

În octombrie 2017 a cumpărat un prim teren în sudul Australiei, investind 25 de milioane de dolari. Pe parcursul anului 2018, a început să recruteze personal şi să facă planuri pentru alte locuri din Australia. În 2019 a început să construiască un centru de distribuţie în Victoria şi a cumpărat alte terenuri în ţară.

Luna trecută, planurile au fost lăsate de izbelişte, la fel şi cei 200 de angajaţi australieni.

Omul de afaceri ar fi investit 500 de milioane de dolari în Australia, dar experţii au declarat publicaţiei news.com.au, că pierderea totală generată de decizia de a opri expansiunea businessului acolo s-ar ridica la aproape un miliard de dolari.

Nu există foarte multe detalii care să motiveze această decizie, explicaţia oferită presei de către companie fiind:
„Decizia se referă la concentrarea activităţilor de business în Europa şi nu este în niciun caz o reflexie a eforturilor angajaţilor sau managementului local sau a susţinerii primite de Kaufland din partea comunităţii de business sau a guvernelor”, au spus reprezentanţii companiei germane într-o declaraţie de presă.

Schwarz a moştenit compania de la tatăl său, Josef Schwarz, care a fost partener al companiei Suedfruechte Grosshandel Lidl & Co, axată pe vânzarea de fructe en-gros, în 1930.

S-a alăturat companiei tatălui său în 1973 şi a deschis primul magazin Lidl, folosind modelul de discount al Aldi. El a preluat conducerea companiei în 1977, după moartea tatălui său, iar de atunci a transformat compania în gigantul actual.

Chiar dacă este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri, secretomania sa a devenit legendară şi a inspirat chiar şi un documentar german – Die Lidl Story, lansat în 2018.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău