Sergiu Suvac – tânărul care cu ajutorul banilor europeni şi-a realizat visul de a produce vinuri artizanale

10 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
10 Iun. 2024, 17:16 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Sergiu Suvac este un tânăr vinificator din raionul Căuşeni, care are o plantaţie de viţă de vie în localitatea de baştină Tănătari şi deţine brandul „Suvac Vinery”. Antreprenorul produce vinuri din soiurile de struguri Viorica, Feteasca Albă şi Cabernet Sauvignon.

Şi-a dorit să devină vinificator încă din copilărie, când îl ajuta pe tatăl său să producă vin în condiţii de casă. În anul 2023, bărbatul a aplicat la Programul guvernamental „Start pentru Tineri” şi a reuşit să obţină finanţare nerambursabilă din partea statului. 

„Pentru mine ODA a fost ca un imbold. Aplicând la Programul Start pentru Tineri am obţinut un grant în sumă de 200 000 lei cu care am procurat şase vase pentru fermentarea şi păstrarea vinului, la fel şi şase butoaie de lemn pentru maturarea vinului. Am elaborat design-ul şi logo-ul companiei, am procurat o pompă, un filtru, furtun. Toate acestea ne ajută să producem vinul la nivel mai performant, de a avea tehnologii mai avansate, pentru a avea un produs mai calitativ, mai competitiv şi pentru a-l putea vinde la un preţ mai bun”, afirmă antreprenorul. 

Tânărul antreprenor este convins că datorită acestor programe guvernamentale, semenii săi pot să-şi dezvolte afaceri acasă, în Republica Moldova şi, totodată, să creeze noi locuri de muncă pentru comunităţile în care îşi au activitatea. 

„Este un suport pentru antreprenorii din Republica Moldova, mai ales Programul Start pentru Tineri. Putem sta acasă şi ne putem realiza visul, pentru că şi acasă se poate de lucrat şi se poate de trăit. Mulţumim Guvernului Republicii Moldova, Uniunii Europene, echipei ODA pentru susţinerea antreprenorului din Republica Moldova, mai ales a tinerilor, a diasporei, pentru programele de grant pe care le au, pentru a contribui la dezvoltarea antreprenoriatului local. Republica Moldova este o ţară foarte frumoasă, cu posibilități foarte mari, cu care mă mândresc şi merită să rămânem acasă şi să o dezvoltăm, pentru că avem susţinători şi trebuie să o facem”, susţine cu încredere Sergiu Suvac. 

Pentru a afla mai multe despre programele şi instrumentele de suport antreprenorial gestionate de ODA, accesaţi acest LINK.

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:11 // Actual //  bani.md

Constatăm cu îngrijorare că, în ultima perioadă, mai multe forțe politice și grupuri de interese antieuropene folosesc conținuturi text și video ale platformelor grupului media „Realitatea” pentru a promova narațiuni direcționate împotriva dezvoltării democratice a Republicii Moldova și avansării țării noastre pe calea accederii la Uniunea Europeană.

Condamnăm, în mod hotărât, aplicarea tuturor modalităților de manipulare a opiniei publice, prin utilizarea conținuturilor grupului media „Realitatea”, în calitate de surse media credibile și în scopuri îndreptate împotriva Republicii Moldova și ai cetățenilor țării.

În baza monitorizărilor interne, concluzionăm că aceste manipulări au devenit sistematice, în ultimele două luni, și au drept scop folosirea conținuturilor „Realitatea” pentru a credibiliza și promova narative de dezinformare a societății.

Ne disociem categoric și reiterăm: condamnăm public orice modalități și practici de manipulare și dezinformare a societății și a opiniei publice.

Grupul media „Realitatea” este o instituție media liberă și independentă, un instrument media de utilitate publică, o expresie a efortului de modernizare a Republicii Moldova. Pe lângă obiectivele de informare corectă, obiectivă, rapidă și educare a societății în spiritului democrației, echipa „Realitatea” are două priorități la care contribuie prin tot efortul său în domeniul mass media și creativ:

  • Republica Moldova – stat de drept, țară liberă, democratică, care se dezvoltă pe direcția aderării la Uniunea Europeană;
  • Poporul Republicii Moldova – multinațional, care respectă Constituția, suveranitatea și independența, care se bucură de bogăția culturală a tuturor naționalităților, este tolerant și vrea să muncească, să se dezvolte, să se modernizeze, să fie parte a civilizației europene.

Grupul media „Realitatea” dezvoltă și administrează televiziunea RLIVE TV, cinci platforme online de știri în limba română, rusă și engleză – realitatea.md, bani.md, rupor.md, moldovalive.md, cancan.md și rlive.md – cea mai mare platformă de transmisiuni live de la evenimentele de interes public.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău