A rămas fără steaua Michelin! Prăvălia, Hawker Chan, cunoscută pentru mesele ieftine își pierde statutul

06 Sept. 2021, 13:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2021, 13:30 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Celebra prăvălie din Singapore, Hawker Chan, cunoscută pentru faptul că oferă cea mai ieftină masă cu stele Michelin din lume, tocmai și-a pierdut statutul.

Hawker Chan, fondat de Chan Hong Meng, a devenit renumit pentru felul său de mâncare simplu, dar delicios, de 2,50 USD, cu sos de soia, când a fost inclus în primul ghid Michelin al Singapore , în 2016, câștigând o stea.

Dar când biblia alimentară a dezvăluit cea mai recentă ediție din Singapore pe 1 septembrie, Hawker Chan – cunoscut anterior ca Liao Fan Hong Kong Soya Saoya Chicken Rice & Noodles – nu era nicăieri.

După triumful său Michelin, cariera lui Meng a decolat. Brandul său a crescut de la un stand umil într-un centru de comercianți ambulanți din Chinatown la un restaurant de franciză cu locații în Thailanda, Filipine și multe altele.
El a schimbat numele restaurantului în Hawker Chan și a început să se extindă cu alte feluri de mâncare.

Un reprezentant al restaurantului Hawker Chan a transmis printr-un e-mail către CNN Travel următoarea comunicare, ca urmare a unei rugăminți de a face declarații cu privire la moartea starului: „Chef Chan Hon Meng a pregătit faimosul său orez cu pui cu sos de soia încă din 2009, cu rețeta sa secretă și metoda sa de gătit, care nu s-a schimbat de la începutul Hawker Chan în 2009.”

El a considerat întotdeauna că preparatele sale ar trebui să fie produse proaspăt în fiecare zi și că gătitul nu ar trebui să aibă loc într-o bucătărie centrală.

“Sperăm să înțelegem de ce ghidul Michelin ne-a lăsat în afara listei anul acesta. Cu toate acestea, înțelegem, de asemenea, că fiecare are propria opinie în ceea ce privește alegerile alimentare. Vom continua să servim mâncăruri delicioase și la prețuri accesibile, așa cum este viziunea și misiunea noastră. Suntem recunoscători tuturor clienților noștri Hawker Chan care ne-au sprijinit de când a fost fondată acum 12 ani și vom face tot posibilul pentru a câștiga din nou steaua pentru anul viitor”.

În timp ce unii l-au aplaudat pe bucătarul născut în Malaezia pentru valorificarea muncii sale grele, alții au simțit că calitatea mâncării a scăzut după deschiderea noilor sale unități.

Expertul în alimente din Singapore, KF Seetoh, a declarat pentru CNN: „Cred că Michelin s-a lipit corect de armele lor și a protejat demnitatea stelelor”.

Michelin, care aparține producătorului de anvelope cu același nume, este una dintre cele mai clandestine reviste din lume. Numele editorilor și al colaboratorilor sunt ținute în mare secret. Firma a început prin a produce ghiduri de călătorie pentru șoferii europeni, trecând în cele din urmă de la anvelope la automobile și la turism.

Unele restaurante ar putea primi o atenție deosebită în ghidurile turistice. În domeniul gastronomic, brandul Michelin a devenit atât de venerat încât unii bucătari au înnebunit încercând să câștige aceste premii.

Cel mai mare număr de stele pe care le poate câștiga un restaurant este de trei.
Brandul Michelin a devenit atât de respectat în lumea culinarilor, încât unii bucătari au fost conduși într-o frenezie încercând să obțină premii.

Realitatea Live

15 Nov. 2025, 07:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Nov. 2025, 07:55 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă deja de cinci ani cu stagflație – un fenomen economic rar, dar extrem de periculos, caracterizat prin inflație ridicată combinată cu stagnare economică. Avertismentul a fost făcut de expertul în politici economice de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în ediția din 14 noiembrie 2025 a emisiunii „Analize economice”. Potrivit lui, într-o economie normală prețurile cresc în perioadele de dezvoltare, iar în recesiune tind să scadă. În Republica Moldova, însă, prețurile continuă să crească în ciuda faptului că economia stagnează sau chiar se contractă, ceea ce afectează atât populația, cât și mediul de afaceri.

Expertul a menționat că în 2024 economia a intrat din nou în recesiune, după scăderi ale PIB-ului în trimestrele II și III. Deși trimestrul IV a adus o ușoară îmbunătățire, aceasta nu a fost suficientă pentru a compensa reculul. În ultimii cinci-șase ani, Republica Moldova a înregistrat trei recesiuni – în 2020, 2022 și 2024 –, un semnal clar de stagnare profundă. În același timp, inflația s-a accelerat puternic începând cu 2021, iar până la sfârșitul lui 2025 ar putea atinge 7%, în timp ce prețurile aproape s-au dublat în ultimii cinci ani. Economia, în schimb, nu a crescut aproape deloc, iar sectoarele industrial și agricol nu au reușit să revină la nivelurile din 2019.

Datele prezentate de Ioniță arată că producția industrială din 2024 a rămas sub cea din 2019, iar o eventuală creștere de 5% în 2025 ar readuce industria abia la nivelul de acum șase ani. Situația este și mai complicată în agricultură: anul 2024 a fost slab, iar o creștere de 15% în 2025 ar permite doar recuperarea pierderilor, fără avans real. Exporturile au continuat să scadă, de la 4,3 miliarde dolari în 2022 la circa 3,5 miliarde dolari în 2025, ceea ce înseamnă o revenire la nivelul din 2021.

Numărul persoanelor ocupate s-a redus sever: dacă în 2019 erau 872 de mii de oameni în câmpul muncii, în 2025 cifra a coborât la 807 mii. În același timp, numărul salariaților a crescut cu doar 9 mii. După trei ani consecutivi de scădere a salariilor reale, o îmbunătățire s-a înregistrat abia în 2024, când puterea de cumpărare a crescut ușor. Pentru 2025, salariul real este prognozat să crească cu 6–7%, dar această majorare nu acoperă pierderile acumulate în anii precedenți.

Un alt semnal al stagnării este consumul intern slab. Încasările din TVA au stagnat în perioada 2023–2024, la aproximativ 30 miliarde lei, iar creșterea din 2025, până la 36,6 miliarde lei, reprezintă mai degrabă o revenire la nivelul real al anului 2019, ajustat la inflație. În același timp, pentru prima dată în istorie, Republica Moldova importă mai multe produse alimentare decât exportă, situație pe care expertul o pune pe seama creșterii accelerate a prețurilor, care a favorizat importatorii, în timp ce producătorii locali au rămas blocați.

Ioniță a remarcat și faptul că, într-o economie sănătoasă, creditarea sectorului privat ar trebui să fie pe plus. În Moldova, însă, companiile au preferat în ultimii ani să economisească în loc să investească. Abia în trimestrul II din 2025 creditarea netă a fost pozitivă, dar în trimestrul III tendința s-a inversat, semn că încrederea în economie rămâne redusă.

Expertul concluzionează că Republica Moldova se află într-o perioadă critică, marcată de inflație ridicată, stagnare a producției, scădere a exporturilor, diminuare a locurilor de muncă și consum intern slab. Toate aceste elemente definesc clar stagflația, un context economic nefavorabil, care frânează dezvoltarea țării și apasă puternic asupra nivelului de trai al populației.

 
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | IGSU ÎN ACȚIUNE: SIMULARE DE ÎNEC PENTRU PREVENIREA TRAGEDIILOR DE VARĂ
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | AGRICULTURA MOLDOVEI, MAI PREGĂTITĂ PENTRU SCHIMBĂRILE CLIMATICE
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII