A.S.I.C.S.: Mama solitară cu 8 copii din Goianul Nou a primit noi daruri

09 Aug. 2023, 12:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2023, 12:01 // Actual //  bani.md

Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.) a revenit în satul Goianul Nou, municipiul Chișinău, cu noi daruri pentru familia Elenei Iancițchi, care crește singură 7 copii ai săi și 1 nepot. Este vorba despre mobilierul atât de necesar pentru a asigura copiilor un minim de confort.

Fiind o familie greu încercată de viață, Elena și copiii săi au beneficiat anterior de cadouri în cadrul acțiunii de binefacere ”Donează o jucărie, dăruiește un zâmbet”, organizată de către compania Top Shop cu susținerea Asociației A.S.I.C.S. și Ambasadei Georgiei în Republica Moldova.

”Acum o lună am făcut cunoștință cu doamna Elena, care își creste singură 8 copii. Văzâd în ce condiții trăiește această familie, am decis să-i asigurăm și un confort minim necesar. Astfel, partenerii nostri din Ambasada Georgiei au mai dăruit familiei o mașină de spălat rufe. Iar noi, la rugămintea doamnei Elena, am adus și mobilă nouă: paturi pentru copii și un dulap încăpător”, a declarat Victoria Kriukova, directorul Asociației A.S.I.C.S.

Asociația A.S.I.C.S. le-a adus gazdelor un strop de bucurie și speranță că nu sunt singuri în fața greutăților vieții.

”Toate hainele le păstram în cutii, pentru că dulapul era stricat. Acum suntem foarte bucuroși că avem așa un dulap frumos și încăpător. Am primit în dar și două paturi. Copiii nu aveau răbdare mai repede să doarmă în paturile noi”, povestește zâmbind Elena Iancițchi.

Femeia a mai spus că 5 000 de lei, primiți anterior în dar de la Asociația A.S.I.C.S., au fost învestiți în reparația casei micuțe, în care locuiește familia. Iar mașina de spălat rufe, oferită de către Ambasada Georgiei le-a făcut munca casnică mai simplă.

”Am reparat un perete, pe care apărea mucegai. Înăuntru peretele era întotdeauna umed și rece. Toți banii primiți i-am cheltuit pe reparație. În general, nu ne-am așteptat la așa daruri bune și scumpe. Copiii au fost scoși la plimbare, la Grădina Zoologică, la pizza și restaurant. Acum am primit aceste cadouri. Vă mulțumim foarte mult, din tot sufletul”, a spus Elena Iancițchi.

Campania ”Donează o jucărie, dăruiește un zâmbet” a fost lansată la începutul lunii mai. Oamenii au fost îndemnați să doneze propriile jucării pentru copii din familii social-vulnerabile. Punctele de colectare au fost instalate în magazinele Top Shop Moldova și cinematografele Cineplex.

Organizatorii campaniei au selectat 20 de familii numeroase și cu venituri mici, care au primit jucăriile colectate, iar Asociația A.S.I.C.S. le-a oferir un suport financiar de 5 000 de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sectorul construcțiilor din Republica Moldova este grav afectat de instabilitate și lipsă de profesionalizare, în contextul unui grad alarmant de muncă neformală, fluctuație ridicată a angajaților și dezechilibru teritorial profund. Avertismentul vine din partea economistului Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, care a prezentat datele în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, vineri, 18 iulie.

Potrivit acestuia, în 2024, 60% din forța de muncă din construcții a activat la negru, iar dintre cei angajați oficial, un sfert își primește o parte din salariu în plic. Această practică a generat pierderi bugetare de 4,2 miliarde de lei doar anul trecut, din neplata contribuțiilor sociale, medicale și a altor taxe.

„Fluctuația anuală a forței de muncă este de 40%, iar lipsa formării profesionale face imposibilă dezvoltarea durabilă a sectorului. Cu asemenea tendințe, nu poți construi profesioniști”, a declarat Ioniță.

Deși valoarea lucrărilor de construcție, în termeni anuali, a atins aproape 21 miliarde de lei, peste 72% dintre acestea sunt concentrate în municipiul Chișinău. Diferențele între regiuni sunt uriașe – în unele raioane investițiile în construcții sunt de 25 de ori mai mici decât în capitală.

În paralel, se observă un declin al sectorului locuințelor noi: în Chișinău, valoarea lucrărilor a scăzut de la 5,6 miliarde lei în 2021 la 4,5 miliarde lei în 2024, iar valoarea de piață a locuințelor noi s-a redus aproape la jumătate – de la 25,5 la 14,1 miliarde lei.

Veaceslav Ioniță subliniază necesitatea unor reforme sistemice, printre care instituirea unei „Case Sociale a Constructorului”, după modelul României, care să asigure protecție angajaților sezonieri din construcții, oferindu-le 75% din salariu în perioadele fără activitate.

„Avuția moldovenilor e în imobile. Dacă nu protejăm sectorul construcțiilor, nu ne protejăm nici pe noi înșine”, a concluzionat expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA