Acţiunile Nvidia scad cu 6% pe Wall Street

25 Iun. 2024, 10:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
25 Iun. 2024, 10:57 // Bani și Afaceri //  bani.md

Acţiunile producătorului american de cipuri Nvidia se depreciază cu aproape 6% la ora redactării acestei ştiri, la 119 dolari pe unitate faţă de 126,6 dolari la închiderea de vineri, în contextul în care investitorii continuă să marcheze profituri. Astfel, capitalizarea companiei scade cu aproape 400 de miliarde de dolari, la circa 2.900 de miliarde, arată datele agregate de ZF.

După ce săptămâna trecută a devenit pentru scurt timp cea mai valoroasă companie din lume, Nvidia a revenit acum în urma Microsoft şi Apple ca valoare de piaţă. Acţiunile Nvidia au crescut cu 156% până acum în acest an până la închiderea de vineri. Spre comparaţie, indicele S&P500 a urcat cu 15%, iar Nasdaq cu 18%.

Ascensiunea Nvidia a generat îngrijorări cu privire la faptul că evaluarea sa ar putea fi ridicată, în pofida creşterii puternice a veniturilor şi a profitului pe fondul cererii de cipuri pentru antrenarea tehnologiei de inteligenţă artificială.

„Dar dacă va continua să piardă teren, atunci există pericolul de contagiune, vânzările extinzându-se la alte nume mari din domeniul tehnologiei”, a scris David Morrison, analist principal de piaţă la Trade Nation, într-un comentariu trimis prin e-mail, notează MarketWatch.

Cu toate acestea, analiştii de pe Wall Street susţin în continuare creşterea acţiunilor.

„Nvidia controlează ecosistemul atât pe frontul hardware, cât şi pe cel software, iar cadenţa actuală a noilor generaţii ar trebui să facă ca acest avans să crească şi mai mult”, a scris analistul Blayne Curtis de la Jefferies.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!