Ai șansa să devii profesionist IT gratis – Click School este școala de IT unde nu este nevoie să achiți pentru curs

26 Apr. 2022, 16:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
26 Apr. 2022, 16:10 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Click School lansează cursuri de programare pentru Inginer Software Junior și își propune să ofere la cât mai multe persoane șansa de a începe o carieră într-un domeniu tehnologic.

Click School – este un proiect de formare în domeniul IT fondat de câțiva tineri profesioniști, ce servește drept o alternativă a cursurilor generice de pe piața Moldovei. Cursul e pentru persoanele de orice vârstă, care doresc să își schimbe profesia sau să studieze domeniul IT.

Cel mai important lucru – achiți doar după angajare în piața muncii IT. Echipa Click are grijă de cunoștințele tale tehnice din programare cât și de angajare în câmpul muncii. Toți studenții vor avea mentori dedicați pentru ajutor în pregătirea CV-urilor și simularea interviurilor de angajare.

Cursul de programare 

Cursul de programare conține în sine fundamentele programării Back și Front, curicula cursului fiind adaptată la necesitățile pieței IT și mereu în curs de dezvoltare. Echipa Click continuă să perfecționeze, să actualizeze și să dezvolte cursul pe baza rezultatelor studenților și a partenerilor cu care lucrează. 

Participarea în cadrul proiectului nu necesită cunoștințe tehnice, însă pentru a înțelege despre ce este domeniu IT, ai posibilitatea să faci un curs introductiv absolut gratis. Cursul este conceput pentru a-ți oferi o idee despre ce este programarea și dacă este potrivit pentru tine.

Ce ai nevoie pentru a trece cursul? 

Un calculator cu ecran de cel puțin 13 inchi și 8GB RAM și conexiune la internet. Atât. 

Pregătirea durează 6 luni, iar cursurile sunt susținute în timp real și online. Fiecare lecție se înregistrează pentru a fi putea fi vizualizată repetat. Pentru persoane care au joburi sau studenți, cursurile se desfășoară seara, cu o sesiune opțională de sâmbătă pentru recuperare.

Cursul următor se începe pe 1 iunie 2022, formularul de înscriere îl găsiți aici.

Pagina de Facebook Click School: https://www.facebook.com/clickschool

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO