Arma secretă a lui Putin. Uitați de bomba atomică

10 Iun. 2022, 13:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Iun. 2022, 13:00 // Actual //  Lupu Eduard

Extracția de petrol nu va înceta în Rusia chiar dacă sancțiunile impuse de Occident împiedică livrările de țiței. Vladimir Putin a declarat că producția va continua în ciuda embargoului impus de Occident. Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că prețurile mari cu care se vinde petrolul pe piață, face ca Rusia să compenseze pierderile financiare provocate de sancțiuni.

Vladimir Putin a declarat joi, 9 iunie. că societăţile petroliere ruseşti nu-şi vor opri sondele de petrol. Producția de țiței va continua, a precizat el, în pofida sancţiunilor impuse de statele occidentale şi a eforturilor acestora de a-şi diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia, după cum relatează Reuters. Vladimir Putin a apreciat că pe parcursul următorilor ani Occidentul va trebui să continue să facă importuri energetice din Rusia. El s-a arătat încrezător că statele vestice nu vor renunța total la importurile rusești,

„În ce priveşte refuzul resurselor noastre de energie, este improbabil în următorii câţiva ani, deşi nu este clar ce se va întâmpla în aceşti câţiva ani. De aceea, nimeni nu va turna ciment peste sonde”, a spus liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni cu tineri întreprinzători.

Anunțul lui Vladimir Putin vine în contextul în care Statele Unite au introdus un embargo petrolier împotriva Rusiei, în luna martie. S-a întâmplat la câteva zile după ce Rusia a declanșat invazia din Ucraina, în 24 februarie.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a decis, în luna mai, să renunţe în termen de şase luni la circa 90% din importurile sale de petrol din Rusia. De asemenea, în termen de opt luni, statele membre ale UE intenționează să renunțe și la importurile de produse rafinate rusești.

Producţia de petrol a Rusiei a scăzut cu circa 9% în luna aprilie, dar de atunci înregistrează o creştere constantă în pofida sancţiunilor occidentale. Aceasta deoarece Rusia şi-a redirecţionat exporturile de petrol către statele din Asia, în special către China şi India.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău