Autoportretul Fridei Kahlo se estimează la peste 30 mln de dolari. Ar putea „bate” toate recordurile de la licitații

23 Sept. 2021, 11:51
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 11:51 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Un autoportret al Fridei Kahlo, care îl arată pe soțul ei care o înșela, Diego Rivera, în centrul frunții, este de așteptat să depășească recordurile de licitații, deoarece devine cea mai valoroasă operă de artă din America Latină oferită vreodată public pentru vânzare.

Sotheby’s a anunțat miercuri că va oferi spre vânzare un tablou din 1949 intitulat Diego y yo (Diego și eu) cu o estimare de peste 30 de milioane de dolari, scrie The Guardian.

Dacă va atinge oriunde în apropiere, va bate recordul de licitație de artiști din America Latină, deținut în prezent de o pictură a lui Rivera.

Pe lângă prețul atrăgător al ochilor și vorbirea despre înregistrări, pictura în sine este una fascinantă, luminând artistul mexican și relația ei tumultuoasă cu Rivera.

Anna di Stasi, directorul de artă latino-americană al lui Sotheby, a spus că Kahlo este o „icoană globală a artei moderne” și opera a reprezentat „redarea minuțios detaliată, iconografia complexă și narațiunile profund personale care sunt semnele distinctive ale picturii ei mature”.

Kahlo a privit-o pentru prima dată pe Rivera în 1922. El a fost un artist mural de renume mondial. Ea avea doar 15 ani și a fost instantaneu fascinată de el.

Au fost reintroduse în 1928 și s-au căsătorit în anul următor. Kahlo a scris odată într-un caiet: „Am suferit două mari accidente în viața mea, unul în care un tramvai m-a doborât … celălalt accident este Diego”.

Accidentul de autobuz, când avea 18 ani, aproape că a ucis-o și a lăsat-o cu răni oribile și o viață de durere fizică. Durerea emoțională a venit adesea de la Rivera.

Diego y yo a fost creat într-un moment deosebit de dureros, când Rivera avea o aventură cu vedeta de film María Félix, de asemenea, o prietenă a lui Kahlo.

Relația lor a devenit un scandal public, ziarele raportând că Rivera plănuia să se căsătorească cu Felix imediat ce va putea divorța de Kahlo.

El a fost citat spunând: „O ador pe Frida, dar cred că prezența mea este foarte proastă pentru sănătatea ei”.

Kahlo a făcut glume despre această aventură și a sugerat că nu-i deranjează, dar realitatea a fost că era profund rănită și asta se întâmplă în pictură, una plină de furie și durere.

Părul ei în mod normal împletit strâns este slăbit, aproape că o sugrumă. Are obrajii roșii și o privire intensă, în lacrimi. Rivera este acolo, așa cum a fost întotdeauna în viața și gândurile lui Kahlo.

Pictura va fi o stea la vânzarea de seară de artă modernă Sotheby’s din New York în noiembrie și va fi expusă la Londra între 22 și 25 octombrie.

Casa de licitații a spus că vânzarea „va fi din nou un moment important pentru Kahlo și artiștii din America Latină, așa cum a fost atunci când tabloul a fost vândut ultima dată la Sotheby’s în 1990”.

Apoi, s-a vândut cu 1,4 milioane de dolari și a făcut din Kahlo primul artist latino-american care s-a vândut cu peste 1 milion de dolari la licitație. Actualul record Kahlo este de 8 milioane de dolari, stabilit în 2016 pentru un tablou intitulat Două nuduri într-o pădure.

Acest lucru a stabilit un record latino-american până când a fost doborât în ​​2019, când Rivera’s The Rivals s-a vândut la Christie’s pentru 9,76 milioane de dolari.

Julian Dawes, co-șef de artă modernă din New York, a declarat că o pictură Kahlo cu această „calitate și excelență” este o raritate pentru piață.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie