Calitatea creditelor s-a deteriorat ușor în anul 2022, atât a celor acordate companiilor, cât și a celor acordate populației, cele mai nefavorabile dinamici au înregistrat creditele acordate industriei productive, agriculturii, alte credite, dar și creditele de consum, constată Banca Națională a Moldovei.
Cea mai negativă tendință a avut portofoliul de credite acordat companiilor din industria productivă, care în 2022 au înregistrat o creșterea a ratei NPL cu 7,7 p.p., astfel 16,9 la sută din creditele acordate acestui sector, fiind clasificate de către bănci în categorii neperformante. În același timp, dinamici negative au consemnat ratele NPL ale creditelor acordate agriculturii (+4,9 p.p.), alte credite (+5,0), dar și a creditelor de consum (+1,5 p.p.).
Aceste patru categorii însumează 19 605,8 mil. MDL sau 31,8 la sută din portofoliul bancar de credite. Creditele acordate ÎMM, care reprezintă aproape 1/3 din portofoliul total de credite bancare, de asemenea, au înregistrat o deteriorare a calității, având o performanță inferioară mediei pe sectorul companiilor. Totodată, cea mai favorabilă dinamică a manifestat portofoliul acordat industriei energetice, care în 2022 a înregistrat o scădere a ratei NPL cu 12,9 p.p. până la nivelul de 1,8 la sută. O tendință similară au înregistrat creditele acordate către IFN, a căror rată de neperformanță s-a îmbunătățit pe parcursul anului 2022 până la 1,6 la sută, fiind cel mai performant subportofoliu de credite neguvernamentale.
Rata creditelor neperformante în sectorul bancar autohton s-a situat la un nivel mai ridicat în raport cu ratele țărilor din regiune, cu excepția Muntenegrului și a Ucrainei, cea din urmă înregistrând un nivel de 33,6 la sută.