BNM a pus frână, dar moldovenii au calcat accelerația! Creditele de consum au urcat până la cer

25 Mart. 2025, 12:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Mart. 2025, 12:06 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

În ciuda eforturilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a frâna inflația prin înăsprirea politicii monetare, creditul de consum continuă să crească accelerat, arată o analiză a economistului Veaceslav Ioniță.

În ultimele luni din 2024 și începutul anului 2025, Moldova s-a confruntat cu un nou val inflaționist. BNM a reacționat în ianuarie, majorând costurile de finanțare pentru a descuraja consumul, în special creditele de consum – împrumuturile contractate de populație pentru cheltuieli personale. Însă, în practică, efectele au fost modeste spre inexistente.

Deși BNM a transmis un semnal de înăsprire, rata medie a dobânzii la creditele de consum a crescut nesemnificativ: de la 10,4% în T4 2024 la 10,6% în T1 2025, o diferență prea mică pentru a descuraja populația. Numărul de credite lunare a scăzut ușor de la 19.700 la 18.000, însă mult peste nivelul de 13.000 credite/lună în 2023, ceea ce indică o tendință ascendentă, nu un recul.

În februarie 2025, Moldova a atins un nou record: 14,2 miliarde de lei în credite de consum acordate în ultimele 12 luni, cu 40% mai mult decât recordul anterior.

Raportul dintre creditele de consum și PIB a atins un nou maxim: 2021: 4,4%, 2024: 4,6%, T1 2025: 4,7%. „Malurile Prutului au devenit omogene”, observă Ioniță, subliniind că Moldova a ajuns la același nivel cu România. Este o dovadă a alinierii regionale, dar și a faptului că economia moldovenească începe să funcționeze „tot mai mult pe bază de credit”.

Un indicator-cheie care explică această dinamică este accesibilitatea creditelor. Dacă în trecut un credit de consum însemna echivalentul a 13 salarii medii familiale, acum vorbim de doar 5 salarii – o reducere de aproape 3 ori a poverii financiare. Acest fapt reflectă atât creșterea veniturilor, cât și condiții mai bune de creditare.

În ciuda faptului că politica monetară nu a avut impactul scontat asupra creditării, BNM a ales să nu continue înăsprirea. Motivul? Inflația nu mai este percepută ca un risc major. Prețurile s-au stabilizat, iar banca centrală a considerat că măsurile suplimentare ar fi nejustificate.

„BNM a intervenit la timp și s-a oprit tot la timp”, apreciază Ioniță. El mai adaugă că Moldova intră într-o nouă etapă, în care economia nu mai poate fi reglată doar prin instrumentele clasice.

Deși creditarea de consum nu a fost frânată, aceasta nu este, în opinia economistului, un semnal de alarmă, atâta timp cât se face responsabil: „Dacă oamenii se împrumută, consumă și susțin economia, atunci este un semn de vitalitate”. Analiza lui Veaceslav Ioniță subliniază un paradox: politicile de frânare a consumului nu au oprit expansiunea creditului, dar acest fenomen pare mai degrabă o dovadă a maturizării economiei moldovenești decât un risc iminent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2025, 12:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
09 Mai 2025, 12:02 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Donald Trump, președinte SUA propune majorarea impozitelor pentru cei mai bogați americani, într-o încercare de a finanța prelungirea reducerilor fiscale adoptate în timpul primului său mandat. Informația a fost publicată de Bloomberg.

Noua propunere fiscală prevede introducerea unei cote de impozitare de 39,6% pentru persoanele fizice care câștigă cel puțin 2,5 milioane de dolari anual și pentru cuplurile cu venituri de minimum 5 milioane de dolari. Măsura ar genera, potrivit estimărilor Tax Foundation, venituri de 67,3 miliarde de dolari în următorul deceniu.

Trump dorește, de asemenea, eliminarea scutirii fiscale pentru dobânzile reportate – o prevedere care avantajează managerii de fonduri de investiții, în special cei din capitalul de risc și capitalul privat. Această modificare ar aduce alte 6,7 miliarde de dolari la bugetul federal în zece ani.

Potrivit consilierilor săi, modificările sunt menite să reducă presiunile fiscale generate de prelungirea reducerilor de taxe din 2017, păstrând totodată o anumită disciplină bugetară.

„Oricând președintele cere ceva, vom lua în considerare”, a declarat reprezentantul Kevin Hern, sugerând deschiderea republicanilor pentru a integra propunerea în legislația fiscală. Totuși, senatorul Mike Crapo a declarat că nu este „entuziasmat” de ideea introducerii de noi taxe, subliniind diviziunile interne din Partidul Republican.

Secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick, a lăudat inițiativa, numind-o o măsură „inteligentă” pentru finanțarea reducerilor de impozite dedicate angajaților din sectorul ospitalității și vârstnicilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE