Chișinăul joacă tare datoria de milioane față de Gazprom! Parlicov: Suntem dispuși să achităm 8,6 milioane USD

06 Sept. 2023, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Sept. 2023, 09:39 // Actual //  bani.md

Datoria Moldovagaz față de Gazprom, la sfârșitul lunii martie 2022, ar constitui 709 milioane de dolari, însă pentru 276 milioane de dolari nu există documente confirmative, iar 400 de milioane de dolari din datorie nu este executabilă, potrivit declarației ministrului Energiei, Victor Parlicov.

„Dacă e să raportăm la consumatorii conectați la rețeaua de gaze, cei 709 milioane de dolari pretinși de Gazprom, ar reveni cam 1000 de dolari. Auditul confirmă că cea mai mare parte a leului (datoria n.r) că nu poate fi confirmată documentul fie nu este executabilă. Auditorii au solicitat documentele dar nu au fost prezentate nici de Moldovagaz și nici de Gazprom. Asta nu înseamnă că ele (documentele n.r) nu există”, a punctat Parlicov.

Ministrul Energiei a precizat că și partea moldovenească și Moldovagaz ar urma să înainteze anumite pretenții financiare față de Gazprom. Este vorba de modalitatea de repartizare a veniturilor din tranzitul de gaz unde se vorbește de suma de 160 milioane de dolari. Auditorii au atras atenția și la neexecutarea în toamna anului trecut a volumului de gaze livrate. Volumul de gaze a fost redus la 5,7 milioane de metri cubi. Este Un episod pe care am putea înainta pretenții funciare.

În prezent, Chișinăul din totalul datoriei cerute de 709 milioane de Gazprom, este dispus să achite 8,6 milioane de dolari. „Bani pe care îi poate achita Moldovagaz. Sunt bani în marja de profitabilitate a companiei”, a punctat Parlicov, care nu a putut explica de unde s-a luat cifra. „E o cifră mai complexă”.

Referindu-se la reacția Moldovagaz și Gazprom cu privire la auditul datoriei, ministrul a menționat că, „La moment va urma procedura de aprobare în Consiliul de Observatori de la companie. Ne așteptăm la un dialog pe subiectul rezoluției. Vom vedea cu cea reacții vor veni cei de la Sankt Petersburg”.

„Este cert că Gazprom în Moldova a urmărit scopuri politice și nu neapărat business. Vorbim aici de limitarea volumelor de gaze din octombrie 2021. Niciodată până atunci Gazporm nu a șantajat. Da au fost judecăți, arbitraj, dar la limitări de gaz nu s-a ajuns. Comportamentul Gazprom trebuie privit mai larg”, a mai spus Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Oct. 2024, 08:48
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2024, 08:48 // Actual //  bani.md

În lupta cu dezinformarea, Franța a creat structuri speciale la nivel de Guvern, iar acest exemplu poate fi preluat cu ușurință și de Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția a fost difuzată joi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

„Este un flagel care ne obligă să ne mobilizăm și să reacționăm foarte rapid pentru a-l opri, a verifica, a contracara. Prin urmare, țara dumneavoastră s-a organizat pe larg pentru a-l combate. În Franța, am creat structuri, numite Viginium, pentru a combate dezinformarea. Încercăm să cooperăm cu Moldova în acest domeniu și avem o colaborare europeană în cadrul Comunității Politice Europene, unde sunt mobilizate practici din experiența estonienilor și a altora.

Așadar, nu trebuie să credem tot ce citim pe internet. Trebuie să fim prudenți și să folosim fact checking-ul. Guvernele trebuie să fie consolidate în capacitatea lor de a lupta împotriva acestui fenomen, prin intermediul unor autorități independente. Trebuie să responsabilizăm platformele atunci când difuzează acest conținut, ceea ce este posibil în Europa, datorită reglementărilor puse în aplicare. De asemenea, trebuie să intensificăm lupta împotriva atacurilor cibernetice. Este un ansamblu complet, deoarece face parte din războiul hibrid”, a declarat Emmanuel Macron.

În același interviu difuzat la RLIVE TV, Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova, ce beneficii sociale și economice poate obține în continuare țara noastră, dar și cum să lupte autoritățile de la Chișinău cu dezinformarea și contracararea războiului hibrid.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Acest proiect își propune să creeze conținut educativ și informativ, oferind acces la experiențele și lecțiile învățate direct de la liderii țărilor membre ale UE. Prin aceste interviuri, liderii europeni își exprimă așteptările față de Moldova și apreciază eforturile sale de reformă pentru integrarea europeană.

Producția a fost difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău