Cine sunt cei mai mari pierzători din haosul creat de Elon Musk cu ”tranzacția” Twitter

13 Iul. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Conflictul dintre Elon Musk și Twitter a rănit aproape pe toată lumea din apropiere, indiferent de modul în care un judecător din Delaware ar putea decide sau dacă cele două părți se împacă în afara instanței.

Cel mai mare pierzător: Musk, care a comis mai multe erori neforțate decât un copil mic care joacă tenis de perete.

Cel mai bun scenariu pentru CEO-ul Tesla este că tot ceea ce este rănit este reputația sa și a eliminat orice șansă ca să fie din nou luat în serios atunci când încearcă să cumpere o companie care nu a fost co-fondată de verii săi, scrie Dan Primack în Axios.

Calea de mijloc ar fi ca el să plătească mulți bani, posibil printr-un acord negociat. Mai mult decât taxa de despărțire de 1 miliard de dolari, dar mai puțin de 44 de miliarde de dolari.

Cel mai rău scenariu este ca un judecător din Delaware să-l oblige pe Musk să cumpere Twitter pentru 54,20 USD per acțiune, chiar dacă nu dorește și ar putea pierde o parte din finanțarea asociată (în funcție de cum au fost scrise acele contracte).

2. Angajații Twitter. Problema lor principală este incertitudinea, cu privire la direcția companiei și cine va lua deciziile în viitor. De asemenea, mulți angajați ar putea pierde bani, având în vedere că Musk se oferea să plătească mult mai mult decât pot obține acțiunile Twitter pe piața liberă. În plus, unii angajați au prevederi complete privind acordarea de opțiuni pe acțiuni, legate de o schimbare a controlului.

3. Consiliul Twitter, care știa că este o idee proastă să se bage în pat cu Musk, dar a făcut-o oricum. Este regretul din dimineața de după, înmulțit cu 44 de miliarde.

Consiliul de administrație a adoptat inițial măsuri defensive, cum ar fi așa numita pastilă otrăvitoare, dar s-a confruntat cu presiuni interne (Jack Dorsey) și externe (armata lui Musk de pe Twitter). Plus amenințarea unui litigiu din partea acționarilor care doreau acel preț de 54,20 USD. Așa că a luat calea celei mai slabe rezistențe și a cedat.
Dar există și câțiva câștigători: avocații care acumulează ore facturabile.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO