Contractul la gaz. Sturza: Republica Moldova a jucat foarte bine cartea unei țări mici, sărace și umilită de Rusia

09 Nov. 2021, 15:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2021, 15:17 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza susține că Republica Moldova a obținut un preț bun la gaz (n.a 450 USD ) pe fundalul crizei energetice internaționale. „Republica Moldova a jucat foarte bine cartea unei țări mici, sărace și umilită de Federația Rusă, Gazprom. Și pe fundalul tuturor discuțiilor legate de implicare Rusei în creșterea prețurilor la resursele energetice a reușit să obțină un preț bun la gazele naturale”.

Omul de afaceri susține că autoritățile Republicii Moldova au făcut foarte multă gălăgie pe plan internațional.

Eu eram rezervat față de activitatea externă președintei Maia Sandu. Or, aceste vizite, contacte au jucat un rol important. Au fost contactați începând cu Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei) și Allyev (Ilham Aliyev, președintele Azerbajanului), Casa Albă și Uniunea Europeană, Merkel. Până la urmă relațiile personale la nivel de șefi de stat au contat. După o intervenție a doamnei Merkel și a lui Putin către Miler s-a întâmplat miracolul. (…) Hai arată tinere june ce ai adus aicea, aaa, formula asta, hai că o semnăm”, a explicat Ion Sturza la emisiunea „În Profunzime” de la
ProTV.

În opinia omului de afaceri, după mesajului politic e care l-a primit, conducerea Gazprom a și semnat contractul Moldovagaz,

Republica Moldova a jucat foarte bine cartea unei țări, mice sărace umilită de Federația Rusă, Gazprom. Și pe fundalul tuturor discuțiilor legate de implicarea Rusiei în creșterea prețurilor la resursele energetice. Să nu uităm că Financial Times, Bloomberg, BBC au dat relatări ample pe seama crizei gazelor din Moldova. Până la urmă cei de la Gazprom au fost foarte fericiți că au primit mesajul politic. Prețul nu se negociază la Gazprom. Da, formula poate fi formulată, dar mesajul nu trebuia să vină nici măcar de la Kozak. Mesajul e venit de la un nivel înalt și s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a menționat Sturza.

În opinia fostului premier, darea în exploatare a conductei Iași-Chișinău a jucat un rol foarte important. „Nu știu cine și-a luat angajamentul de a o umple cu gaz tehnic, dar a fost un pas foarte curajos. Acest lucru a arătat că Republica Moldova nu depinde nici măcar de vechea infrastructură. Din punct de vedere tehnic Republica Moldova, astăzi poate să-și aducă gaz de unde vrea. Or acesta lucru s-a înțeles, s-a conștientizat că cheile de soluționare a conflictului transnistrean nu mai sunt la Tiraspol. Funcționalitatea regimului de la Tiraspol și acestei regiuni separatiste depinde de bunăvoința de la Chișinău – gaz, exporturi, schimbarea trupelor din Transnistria, circulația cetățenilor”, a mai spus Sturza.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 04:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 04:50 // Actual //  Lupu Eduard

Șapte nave au părăsit deja Odesa prin coridorul umanitar temporar din Marea Neagră, a declarat Dmytro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene, potrivit Interfax-Ucraina.

În timpul unui briefing, Pletenchuk a declarat, citat de Sky News: ”Nu am avut timp să mă gândesc la asta. Adică, șapte cazuri de succes din șapte. Două au intrat, șapte au ieșit. Cinci nave sunt cele care se aflau aici înainte de începerea invaziei la scară largă. În consecință, acest proces continuă. Facem totul pentru a asigura siguranța zonei în care navele se află în apele noastre teritoriale”.

După ce a invadat Ucraina anul trecut, Moscova a închis porturile din Marea Neagră de la unul dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume, în ceea ce Kievul și susținătorii săi occidentali au numit o încercare de a folosi aprovizionarea globală cu alimente ca șantaj.

Începând cu 2022 iulie, porturile au fost redeschise în cadrul unui acord negociat de Națiunile Unite și Turcia, care a permis Rusiei să inspecteze navele pentru a căuta arme.
Dar Moscova a renunțat la acord un an mai târziu și a reimpus blocada, spunând că cererile sale de condiții mai bune pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte au fost ignorate. La rândul său, Kievul a stabilit un coridor umanitar temporar care să se învecineze cu linia de coastă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău