Cursuri în IT pentru copiii din regiunea Cahul. Viitorul micilor exploratori este unul digital

23 Mart. 2022, 10:02
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
23 Mart. 2022, 10:02 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Startup City Cahul” în parteneriat cu „Tekwill Academy Kids” au lansat 4 cursuri tech adaptate ultimelor tendințe în educație și care le oferă posibilități nelimitate micilor exploratori. Acestea sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani și se vor desfășura în fiecare sâmbătă la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul. Inițiativa este implementată de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

La primele ateliere organizate în municipiul Cahul au participat peste 130 de copii. Încă de mici visează la cariere în domeniul digital, iar științe precum robotica, ingineria sau programare, nu par a fi neaccesibile pentru ei.

Cei mici sunt așteptați în fiecare sâmbătă la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul, acolo unde mentori cu experiență în predarea disciplinelor viitorului le-au pregătit mai multe activități interactive. Printre acestea:

  1. Young Mechanic – la acest curs, copiii de 5 și 6 ani utilizează Seturile LEGO® Education ca pe un instrument eficient de studiu al elementelor de mecanică, construiesc dispozitive nemotorizate și vor înțelege mai bine cum funcționează tehnologiile din jur;
  2. MILO – opțiunea perfectă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani unde, cu ajutorul mentorilor, înțeleg mai bine noțiuni din domeniul științei și dezvoltă motorica fină prin asamblarea roboților;
  3. RoboMaker – la acest curs, copiii de la 10 la 12 ani învață să programeze roboți capabili să reacționeze la lumină, să simuleze mișcarea mașinilor fără șofer, să imite un robot aspirator și multe alte sarcini;
  4. Programare și electronică – cursul care formează abilitățile de bază și deprinde logica programării la copiii cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

70% din prețul fiecărui curs, dar și echipamentul pentru lecții este oferit în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul. Pentru a vă putea înregistra la cursuri și la ateliere, accesați link-ul sau apelați 079744448.

Pentru a le susține creativitatea, în cadrul proiectului sunt organizate și masterclass-uri STEAM gratuite, unde copiii vor pune în practică cunoștințele din știință, tehnologie, artă, matematică și inginerie.

Corina Andronic, manageră de proiect, EU4Moldova: Startup City Cahul: „Evoluția rapidă a tehnologiilor impulsionează studierea  IT-ului de la vârste fragede. Toate acestea pentru că abilitățile digitale au devenit o necesitate, indiferent de vârstă, locul de trai sau domeniu de activitate. Suntem mândri să vedem părinți și copii entuziasmați de domeniul tech, care le va permite să beneficieze de mai multe posibilități de cunoaștere, învățare, iar pe viitor – profesionale. Dincolo de disciplinele predate la școală, copii au nevoie de alternative de dezvoltare multilaterală, iar aceste cursuri  vin să răspundă tocmai acestor necesități.”

 Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„EU4Moldova: Start-up City Cahul” este implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia. Inițiativa abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul sprijină în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriatul, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Ca parte a proiectului, la Cahul va fi creat un centru regional de inovare și tehnologie – EU4Innovation Center – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în orașul Cahul și alte zone de dezvoltare din regiune. UE investește în dezvoltarea proiectului 6,8 milioane euro, care sunt oferite prin intermediul Suediei, proiectul fiind implementat de ATIC.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ