Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a devenit membru al prestigioasei organizații europene ECSDA

16 Aug. 2021, 09:30
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
16 Aug. 2021, 09:30 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare (DCU) a devenit membru cu drepturi depline al Asociației Europene a Depozitarilor Centrali (ECSDA) – o prestigioasă organizație internațională a celor mai importanți actori pe piața transferurilor de instrumente financiare.

Cu această ocazie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, menționează că obținerea de către Depozitarul Central Unic a calității de membru al ECSDA este o apreciere a eforturilor BNM din ultimii ani și a rezultatelor înregistrate în domeniul decontării valorilor mobiliare.

„BNM și-a propus să dezvolte o infrastructură financiară solidă, care va susține și va stimula investițiile. În anii precedenți am creat Depozitarul Central Unic și am fortificat capacitățile acestuia. Grație acestor activități, orice transfer de instrumente financiare în interiorul țării, fie că este vorba de valori mobiliare de stat, acțiuni sau alte instrumente, se efectuează în condiții de siguranță”, afirmă Octavian Armașu.

La rândul său, Alexandru Savva, director al DCU, precizează: „În următorii ani ne propunem să devenim parte a pieței internaționale de capital. Este un obiectiv ambițios și complex, dar necesar, dacă dorim să majorăm volumul investițiilor din afara țării. Prezența în ECSDA este un pas important în această direcție. Ea ne permite să preluăm standarde tehnice și mecanisme de risk management, aplicate la efectuarea transferurilor de instrumente financiare între jucători din diferite state. Va fi un semnal important pentru investitorii străini că piața moldovenească este sigură pentru investiții”.

ECSDA a fost fondată în 1997 la Madrid și are în prezent 41 de membri – depozitari centrali din Austria, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, România, țările baltice și alte state. Este o arenă destinată depozitarilor europeni pentru a face schimb de standarde profesionale, know-how și bune practici în domeniul decontărilor de instrumente financiare. Aderarea Depozitarului Central Unic la ECSDA este una dintre recomandările experților Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” în cadrul unei foi de parcurs pentru integrarea pieței locale în piața de capital internațională.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 12:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2021, 12:13 // Actual //  Lupu Eduard

Multe dintre joburile care există astăzi în lume erau doar un vis sau chiar o utopie acum 20 sau 30 de ani, la fel cum unele locuri de muncă de acum câteva secole au dispărut între timp pentru că lumea se schimbă şi piaţa muncii odată cu ea, scrie Ziarul Financiar.

Roboţii fac astăzi multe dintre muncile pe care oamenii anterior le practicau în agricultură ori industrie. De altfel, unele dintre cele mai în vogă companii ale momentului astăzi sunt cele de tehnologie şi robotizare, iar cel mai bun exemplu este cel al UiPath. Compania fondată în România, dar listată la Bursa de la New York, este spe­cia­lizată în dez­voltarea de roboţi software care auto­matizează pro­cesele de lucru din com­panii.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală