E-book sau cartea tradițională? Avantajele fiecăreia dintre ele

06 Apr. 2021, 06:30
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2021, 06:30 // Au Bani //  MD Bani

În perioada de pandemie, de când am început să petrecem mai mult timp în fața ecranelor, mai multe persoane se confruntă cu problema că nu știu ce carte să aleagă pentru ei sau pentru copii: e-book sau carte tradițională.

Avantaje E-bookurilor

1. Mobilitate

E-bookurile sunt potrivite pentru cei ce călătoresc mult, acestea pot fi cu ușurință „transportate”. Bateria unui ebookreader poate ține până la o lună.

2. Preț

Din punct de vedere al prețului, Ebook-urile sunt mai ieftine deoarece nu necesită costuri de tipărire. De asemenea, multe dintre e-bookuri le poți găsi în format online gratis. La început e-readerul este o investiție destul de costisitoare, pe termen lung este profitabilă.

3. Poate fi mai ușor obținută în caz de necesitate

În cazul în care pregătești materiale pe un anumit subiect, poți găsi un magazin virtual și cauți online după cuvintele dorite, iar cartea se obține mult mai ușor.

4. Eco-friendly

Cărțile digitale sunt o metodă de protecție a mediului, ele nu necesită resursele care sunt necesare în cazul cărților tradiționale: echipament profesional de tipărire, cerneală, hârtie, mâna de lucru.

Avantajele cărților tradiționale

1. Nu necesită baterie

Cărțile care necesită a fi încărcate pot cauza bătăi de cap și dezamăgiri. Se poate descărca în momentele cele mai captivante, lucru care nu se va întâmpla cu o carte tradițională.

2. Stimularea tuturor simțurilor

Dacă optezi pentru o carte tradițională, vei putea stimula toate simțurile:  mirosul, atingerea texturii, greutatea cărții. Pozele transpun mai bine acțiunea în sine decât cărțile digitale, chiar dacă acolo se dolosește Photoshop.

3. Revânzarea 

Cărțile tradiționale pot fi revândute, lucru care nu poate fi realizat cu cărțile care sunt disponibile online.

4. Fără tehnologie

Dacă ajungi într-o localitate, oraș și nu poți accesa internetul, la sigur vei găsi o librărie de unde poți cumpăra o carte.

Fiecare tip de carte își are avantajele ei, depinde de tine ce preferi și ce este mai comod. Unii preferă tehnologia, în timp ce alții nu prea se împacă cu ea.

Conform unor statistici, majoritatea preferă cărțile tradiționale, întrucât cele digitale pot cauza și probleme de vedere.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO