E-book sau cartea tradițională? Avantajele fiecăreia dintre ele

06 Apr. 2021, 06:30
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Apr. 2021, 06:30 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

În perioada de pandemie, de când am început să petrecem mai mult timp în fața ecranelor, mai multe persoane se confruntă cu problema că nu știu ce carte să aleagă pentru ei sau pentru copii: e-book sau carte tradițională.

Avantaje E-bookurilor

1. Mobilitate

E-bookurile sunt potrivite pentru cei ce călătoresc mult, acestea pot fi cu ușurință „transportate”. Bateria unui ebookreader poate ține până la o lună.

2. Preț

Din punct de vedere al prețului, Ebook-urile sunt mai ieftine deoarece nu necesită costuri de tipărire. De asemenea, multe dintre e-bookuri le poți găsi în format online gratis. La început e-readerul este o investiție destul de costisitoare, pe termen lung este profitabilă.

3. Poate fi mai ușor obținută în caz de necesitate

În cazul în care pregătești materiale pe un anumit subiect, poți găsi un magazin virtual și cauți online după cuvintele dorite, iar cartea se obține mult mai ușor.

4. Eco-friendly

Cărțile digitale sunt o metodă de protecție a mediului, ele nu necesită resursele care sunt necesare în cazul cărților tradiționale: echipament profesional de tipărire, cerneală, hârtie, mâna de lucru.

Avantajele cărților tradiționale

1. Nu necesită baterie

Cărțile care necesită a fi încărcate pot cauza bătăi de cap și dezamăgiri. Se poate descărca în momentele cele mai captivante, lucru care nu se va întâmpla cu o carte tradițională.

2. Stimularea tuturor simțurilor

Dacă optezi pentru o carte tradițională, vei putea stimula toate simțurile:  mirosul, atingerea texturii, greutatea cărții. Pozele transpun mai bine acțiunea în sine decât cărțile digitale, chiar dacă acolo se dolosește Photoshop.

3. Revânzarea 

Cărțile tradiționale pot fi revândute, lucru care nu poate fi realizat cu cărțile care sunt disponibile online.

4. Fără tehnologie

Dacă ajungi într-o localitate, oraș și nu poți accesa internetul, la sigur vei găsi o librărie de unde poți cumpăra o carte.

Fiecare tip de carte își are avantajele ei, depinde de tine ce preferi și ce este mai comod. Unii preferă tehnologia, în timp ce alții nu prea se împacă cu ea.

Conform unor statistici, majoritatea preferă cărțile tradiționale, întrucât cele digitale pot cauza și probleme de vedere.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău