Ediția a doua a Taberei de educație financiară „Dă sens banilor” a ajuns în peste 80 de localități din țară

19 Aug. 2021, 11:18
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
19 Aug. 2021, 11:18 // Uncategorized //  MD Bani

În perioada 9-13 august 2021 s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Taberei de educație financiară „Dă sens banilor” organizată de Banca Națională a Moldovei (BNM) și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Această ediție a reușit să adune sute de participanți din peste 80 de localități din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc online și a durat cinci zile. 

Astfel, În cadrul ediției a doua a Taberei de educație financiară au participat persoane de roate vârstele, ocupații și reședințe: elevi, studenți și tineri angajați, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Cei mai mulți participanți au fost din raioanele și municipiile: Cahul, Chișinău, Ialoveni, Fălești, Orhei, Rezina, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni ș.a.

Timp de cinci zile, participanții au fost instruiți de către opt formatori – angajați ai Băncii Naționale a Moldovei și ai Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”: Adelina Popova (BNM), Cristian Onica (BNM), Dumitru Pîntea („Expert-Grup”), Ion Josan (BNM), Marina Covganeț (BNM), Natan Garștea (BNM), Serghei Bucur (BNM), Stas Madan („Expert-Grup”).

Participanții au acumulat cunoștințe legate de sistemul financiar național, instrumente de investire și creditare, plăți fără numerar și comerț online, care le vor ajuta la o mai bună gestionare a bugetelor personale și/sau ale familiei.

În ultima zi a Taberei de educație financiară 2021, participanții au făcut un tur virtual al Băncii Naționale, iar apoi și-au testat în timp real cunoștințele acumulate pe parcursul săptămânii în cadrul unui quiz virtual. Zece dintre cei peste o sută de participanți, care au acumulat punctaj maxim la quiz, sunt premiați de către BNM și „Expert-Grup” cu seturi de monetărie și monede comemorative.

Numele câștigătorilor:

  1. Alina Prichici;
  2. Victoria Prichici;
  3. Ion Rotari;
  4. Elena Hariuc;
  5. Iurie Barbaros;
  6. Mihai Chirila;
  7. Constantin Arhip;
  8. Mihail Ciobanu;
  9. Violeta Codrean;
  10. Felicia Crețu.

Potrivit organizatorilor, toți participanții care au fost prezenți, la cel puțin, patru sesiuni din cinci vor primi certificate semnate de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor.

Tabăra de educație financiară este organizată al doilea an consecutiv în cadrul Proiectului de educație financiară „Dă sens banilor”, lansat de Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în anul 2019. Proiectul a fost inițiat cu scopul de a spori nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiare în rândul tinerilor, astfel încât, ajunși în fața unor situații cu impact financiar, aceștia să ia decizii corecte în gestionarea propriilor venituri. Pentru a fi la curent cu alte activități desfășurate în cadrul acestui proiect, vă recomandăm să urmăriți paginile web ale BNM – www.bnm.md și „Expert-Grup” – www.expert-grup.org, precum și pagina de Facebook a Proiectului de educație financiară „Dă sens banilor”.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău