Educația financiară pentru copii. Cum ar trebui făcută? Sfaturi utile pentru orice părinte

09 Mai 2021, 13:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
09 Mai 2021, 13:00 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Și copiii au nevoie de educație financiară, oferindu-i la timpul potrivit informația necesară, copilul de azi va ajunge un adult independent financiar, care va ști cum se fac banii și cum se gestionează aceștia. Educația financiară a copiilor ar trebui să înceapă încă de la 5 ani. Iată câteva sfaturi utile pentru toți părinții.

Învață copilul să câștige bani

Copiii trebuie învățați că banii se câștigă prin muncă. Implicații în muncile ușoare și potrivite pentru ei din gospodărie, iar în schimb remunerații cu o sumă de bani pentru a-i motiv. Nu exagerați cu sumele, altfel copilul va avea senzația că banii mulți se câștigă ușor. De asemenea, explicați copiilor termenul de „antreprenoriat”, dacă au anumite îndeletniciri, ajutați-i să le vândă sau puteți fi chiar voi potențialii cumpărători.

Datorită acestor activități copilul va căpăta mai multă încredere și va ști cum se fac banii.

Cum se gestionează banii?

Învață copiii cum să gestionează banii. Pentru aceasta puteți folosi o activitate simplă, luați 3 pușculițe și împărțiți banii în felul următor:
50% economii pentru marile dorințe (bicicletă, telefon sau echipament pentru fotbal). Prin asta, copilul învață răbdarea, amânarea recompensei și atingerea obiectivelor.
40% pentru cheltuielile pe termen scurt (bilete la teatru, film, cărți sau mici jucării). Cu o mică îndrumare din partea părinților, dar copilul trebuie să-și asume decizia de achiziție, pentru a învață să compare și să evalueze produsele.
Diferența de 10% poate fi alocată pentru caritate și fapte bune, pentru a învață ce este generozitatea, recunoștință pentru tot ceea ce are, altruismul și compasiunea.

Lasă copilul, uneori, să plătească singur pentru cumpărăturile lui

Dacă copii ăși vor achita uneori singuri cumpărăturile, ei vor înțelege puterea fiecărei bancnote și valoarea produselor.

Evită să spui „Nu avem bani!”

Evita să spui „NU AVEM BANI” și învață-l pe copil „CUM SĂ FACĂ BANI?”. Spre exemplu, dacă acesta își dorește o bicicletă pe care încă nu și-o permite din borcanul de dorințe, cercetează împreună cu el ce poate face ca să obțină diferența. Pot fi mici sarcini suplimentare în familie, sau poate vinde câteva obicte pe care nu le mai folosește.

Fii tu un exemplu

Cel mai important în educația financiară a copiilor, la fel ca și în celalte tipuri de educați este exemplul personal. Copiii învață ceea ce văd în jurul lor și, dacă vrem să aibă un comportament financiar responsabil, trebuie să le arătăm că și noi suntem atenți la banii noștri și la modul în care alegem să îi cheltuim. De asemenea, îți poți lua periodic copilul la muncă pentru a vedea cum muncesc părinții.

 

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău