FMI a anunţat că vine la Chișinău pentru a analiza evoluţiile economice şi financiare recente

27 Sept. 2024, 11:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 11:33 // Actual //  Lupu Eduard

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de dna Alina Iancu se va afla în vizită la Chișinău în perioada 1‐11 octombrie 2024.

Misiunea FMI va purta discuții în contextul a celei de‐a șasea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și evaluării a doua a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

Scopul principal al experților FMI este de a analiza evoluțiile recente din economie, a evalua perspectivele și riscurile la nivel macroeconomic și a se informa despre progresul atins în implementarea acțiunilor convenite în cadrul programului susținut de FMI.

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, are o durată de 40 luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021. În luna mai 2022 a fost majorat volumul total de creditare până la circa 805 milioane dolari SUA (594,3 milioane drepturi speciale de tragere (DST)), din care circa 608 milioane dolari SUA (449,1 milioane DST) au fost deja debursate. În afară de aceasta, în decembrie 2023 a fost aprobat un program nou, susținut prin mecanismul de finanțare RSF, în valoare de circa 175 milioane dolari SUA (129,4 milioane DST), din care au fost deja debursate circa 44 milioane dolari SUA (32,3 milioane DST). Finanțarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de grație de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de zece ani, iar finanțarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani și o perioadă de grație de patru ani și jumătate.

Finanțarea în baza RSF are un termen de rambursare de 20 ani și o perioadă de grație de  zece ani și jumătate, pe parcursul căreia nu se achită suma principală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2024, 09:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2024, 09:54 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Acţiunile H&M au scăzut cu până la 8% joi, după ce al doilea cel mai mare retailer de modă din lume a ratat previziunea privind profitul operaţional şi a abandonat ţinta pentru marja de câştig, transmite CNBC, conform News.ro.

Retailerul suedez de îmbrăcăminte a raportat că profitul operaţional pentru al treilea trimestru fiscal al grupului a fost de 3,51 miliarde de coroane suedeze (345,8 milioane de dolari), comparativ cu 4,74 miliarde de coroane suedeze cu un an în urmă.

Analiştii chestionaţi de LSEG au estimat un profit operaţional de 4,93 miliarde, potrivit Reuters.

H&M şi-a redus ţinta pentru marja de profit pentru 2024, după ce a avertizat anterior despre condiţii mai dificile pe piaţă.

Mişcarea este văzută că va creşte presiunea asupra CEO-ului Daniel Ervér, care este în acest rol de doar opt luni.

Ervér s-a angajat ”să creeze valoare imbatabilă pentru clienţii noştri şi o creştere profitabilă”.

H&M a avut dificultăţi să-şi sporească profitabilitatea în ultimele luni, din cauza vremii mai reci, costurilor de trai mai ridicate şi încetinirii cheltuielilor post-pandemie, care împiedică atât vânzările cu amănuntul de haine de stradă, cât şi cele de lux.

Retailerul se confruntă, de asemenea, cu o concurenţă acerbă din partea proprietarului Zara, Inditex, şi a retailerului de fast fashion Shein.

”Factorii externi ne-au afectat veniturile din vânzări şi costurile de achiziţie mai mult decât ne aşteptam. În prezent, estimăm că marja operaţională din acest an va fi mai mică de 10%”, a declarat Ervér într-un comunicat.

”Suntem încrezători că planul nostru va contribui la creşterea vânzărilor şi a profitabilităţii”, a adăugat el.

Acţiunile H&M au scăzut în urma informaţiilor cu până la 8%, declinul fiind atenuat ulterior la 4,6%, înregistrând printre cele mai slabe performanţe în cadrul indicelui paneuropean Stoxx 600.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău