Moldoveanca Olga Toma transformă personajele din desene animate în jucării croșetate pentru copiii, pe care le îndrăgesc și maturii. Pasiunea pentru această activitate a rămas încă de la lecțiile de educație tehnologică din școală când croșeta covoare simple. Acum, chiar și cel mai straniu și neobișnuit personaj poate căpăta viață datorită tehnicii de croșetat utilizate de Olga. La început își dona propriile jucării, iar acum, datorită Instagramului, aceasta a devenit o sursă de venit pentru ea.
„Totul a început încă de la școală, de la lecțiile de educație tehnologică, când învățam cum să croșetăm covoare simple. Au fost doar câteva lecții, dar de atunci a fost dificil să mă opresc. Apoi a urmat o pauză lungă, după care câinele meu avea nevoie de haine pentru iarnă. Am cumpărat o bobină de ață și am început. Prima jucărie am tricotat-o pentru câinele meu, din ceea ce a rămas de la croșetat haine.”
Pentru Olga croșetatul este o activitate relaxantă, atunci când vede ceva pe internet mereu încearcă și ea. La început jucăriile erau donate rudelor și prietenilor, iar mai târziu a început să le vândă pe Instagram.
„Se pare că tricotatul este foarte relaxant. Am tricotat prima mea jucărie pentru câinele meu din ceea ce a rămas după tricotat haine. Apoi am vrut să încerc să tricotez altceva (păpuși, urși, iepuri), sunt atât de multe fotografii pe internet și vreau să încerc totul. La început, am donat lucrările mele rudelor și prietenilor, dar când toată lumea avea deja o jucărie, a trebuit să caut oameni noi. Aici mi-a venit în ajutor Instagram.”
Deși majoritatea membrilor din familia Olgăi se ocupau cu tricotajul, ea nu poate spune că a moștenit acest hobby, în timp ce buneii, părinții tricotau ciorapi și alte elemente vestimentare, ea a ales o altă direcție, cea a jucăriilor.
„Nu pot spune că am moștenit această abilitate. Membrii familiei mele au tricotat dintotdeauna. Mereu am avut șosete tricotate.
Și știind să tricotez două bucle, am inventat eu restul. Dar odată cu apariția internetului, învățarea a început să avanseze și mai repede.”
În general, Olga croșetează personaje din desene animate minioni, bebeluși, pokemon etc. De asemenea, are și clienți care îi arată personaje din cărți pe care să le croșeteze. Astfel de comenzi o inspiră și mai mult. Din spusele ei, jucăriile sunt cumpărate nu doar pentru copiii, dar sunt oferite cadou și celor maturi.
Olga spune că lucrează cu diferite materiale, ea spune că jucăriile pentru copiii sunt confecționate în mare parte din bumbac și semi-bumbac. Totuși, totul este foarte individual și în general, a folosit diverse materiale precum fibră acrilică, holofibra, lână, etc.
În ceea ce privește prețurile, acestea diferă în funcție de jucărie.
Totul depinde de jucărie. Cât de dificil este? Ce materiale folosesc? Cât timp va dura să o confecționez? Dar, în medie, prețurile încep de la 100 de lei și mai mult.”
Pe viitor Olga planifică să încerce doar schemele pe care le are în capul său, întrucât s-au adunat atât de multe.
„Am încercat o mulțime de hobby-uri diferite, dar, din anumite motive, tricotatul mi-a atras atenția. Folosind o croșetată și un fir, puteți crea orice jucărie, îmbrăcăminte, mobilier etc. Nici după 15 ani nu am încercat toate tehnicile și buclele de croșetat. Cu fiecare jucărie nouă, învăț ceva nou. Și acest lucru mă inspiră foarte mult.”