(FOTO) Un strop de „magie” de la doamna psiholog. Tânăra care creează lumânări aromate din ceară de soia

09 Dec. 2022, 18:04
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
09 Dec. 2022, 18:04 // Interviu //  MD Bani

Interviul de astăzi ne duce în lumea parfumată a lumânărilor de la Sacred Energy, create de Elena Borș. Elena este psiholog de specialitate, iar în concediul de maternitate a descoperit un nou hobby, cel de a crea lumânări aromate din ceară de soia. Despre activitatea antreprenoarei am aflat de pe Instagram, unde are expusă o gamă largă de lumânări, care îți fură imediat atenția. Fiind în prag de sărbători, descoperiți o gamă largă de lumânări tematice: fulgi, brazi și spiriduși. Nelipsite nu sunt nici lumânările tradiționale în pahar.

Lumânările sunt create cu dăruire și mult suflet, iar la fiecare se „adaugă un strop de magie de la doamna psiholog”. De asemenea, Elena confecționează vase și suporturi hand-made pentru lumânări.

„După absolvirea facultății în 2018 și până toamna anului trecut am lucrat psiholog în școala din localitate. Aveam 5-6 luni de sarcină cu a doua fetița și deja mă gândeam cu ce mă voi ocupa în concediu de maternitate. Eu sunt genul de persoană care are nevoie de o ocupație, pe lângă faptul că sunt mamă și soție. Consider că reușesc să aloc timp lumânărilor și în același timp sunt o mamă și soție minunată.”

După cum am spus, colecția de sărbători este deosebită și vor crea o atmosferă specială și în fiecare casă.

„Colecția de sărbători era în proces de lucru încă din luna noiembrie. Lumânările tematice : brăduți în asortiment, fulgușori, spiriduși și desigur lumânările clasice în pahar cu decor de iarnă. În toate adăugăm aromele specifice anotimpului: lămâie, portocală, măr, scorțișoară și copturi.”

Primele lucrări create de Elena au fost câteva lumânări în pahar de sticlă, cele pe care sunt obișnuiți să le vedem cel mai des. Fiind psiholog, și-a dorit să adauge lumânărilor elemente speciale care s-ar asocia cu profesia, astfel a optat pentru citate motivaționale.

„Deoarece eu cred în puterea cuvintelor și gândurilor, am creat niște produse care să îmi completeze profesia. Am observat că cererea pieței este alta și am lărgit gama de produse.”

În crearea lumânărilor, Elena folosește ceara de soia care este mai sănătoasă, fără toxine și nu dăunează mediului. De asemenea, pentru ambalaj utilizează doar materiale biodegradabile.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Folosesc ceara de soia din dragoste și grija față de mediul înconjurător și față de clienți. Ceara de parafină folosită în majoritatea lumânărilor este fabricată din petrol și nu este regenerabilă. Mai mult de atât, cu cât rezervele globale de petrol se micșorează, cu atât prețul parafinei crește. Totodată, fiind un produs pe bază de plante, ceara de soia este biodegradabilă și vegană. Pentru mine, un mare plus al lumânărilor cu ceară de soia este că nu conține toxine, substanțe cancerigene sau poluanți. Astfel, fiind mult mai sănătoasă pentru noi și pentru mediu. La fel pot spune și de ambalaj, folosesc doar hârtie și carton”.

Într-o perioadă scurtă de timp, lumânările parfumate marca Sacred Energy au reușit să câștige aprecierea și fidelitatea clienților. De asemenea, Elena se poate mândri cu o gamă de peste 20 de modele de lumânări.

Întrucât este o fire ambițioasă Elena își dorească să crească mica afacere de familie cât mai mult. Unul dintre scopurile ei este să lanseze un curs despre „Arta lumânărilor”, astfel încât mai multe persoane să beneficieze de posibilitatea de a învăța această îndeletnicire. De asemenea, planifică să amenajeze un spațiu de lucru special, dotat cu toate ustensilele necesare.

„Planurile de viitori sunt multe și mărețe. Cu siguranță se vor realiza dacă vom depune eforturile necesare. Un lucru știu sigur, scopurile se realizează dacă muncești și nu cedezi la primele greutăți care apar în cale.”

 

Realitatea Live

04 Feb. 2025, 17:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 17:52 // Actual //  Ursu Victor

Economia Republicii Moldova se confruntă cu provocări majore, evidențiate într-un top al vulnerabilităților economice critice. Acestea pun în pericol stabilitatea financiară a țării și limitează perspectivele de dezvoltare pe termen lung, constată Expert Grup.

1. Dependența energetică

Moldova satisface mai puțin de 16% din necesarul energetic din resurse interne, fiind extrem de dependentă de importurile de petrol și gaze. Infrastructura învechită și eficiența energetică scăzută afectează intensitatea energetică și generează sărăcie energetică.

2. Eficiența economică întârziată

Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030, aprobată abia în 2024, ridică întrebări privind implementarea sa. Creșterea PIB-ului continuă să încetinească, în timp ce reformele structurale avansează lent.

3. Presiuni asupra finanțelor publice

Încetinirea economiei, îmbătrânirea populației și infrastructura deficitară afectează finanțele publice. Veniturile statului depind predominant de impozite indirecte, vulnerabile la șocuri externe.

4. Deficitul comercial

Deficitul comercial reprezintă 30% din PIB, fără îmbunătățiri semnificative. Exporturile se bazează în mare parte pe reexporturi, iar importurile cresc pe fondul scumpirii combustibililor și îngrășămintelor.

5. Dependența de remitențe

Remitențele continuă să joace un rol central în balanța de plăți, însă volatilitatea și scăderea acestora reprezintă o amenințare.

6. Concurență slabă pentru investiții străine

Moldova pierde teren în fața altor țări din Europa Centrală și de Est în atragerea de investiții străine directe (ISD).

7. Impactul războiului din Ucraina

Conflictele regionale afectează performanța comercială a Moldovei, cresc costurile logistice și perturbă lanțurile valorice.

8. Datoria publică crescută

Datoria publică, utilizată în principal pentru cheltuieli sociale, pune presiune pe sustenabilitatea bugetară. Datoria internă implică costuri ridicate și scadențe scurte, în timp ce riscurile de curs valutar persistă.

9. Volatilitatea veniturilor bugetare

Particularitățile structurale ale economiei limitează planificarea bugetară pe termen lung, amplificând riscurile economice.

10. Influența inflației

Aproximativ o treime din populație trăiește sub pragul sărăciei absolute, iar ponderea mare a cheltuielilor pentru alimente și băuturi (40%) face ca populația să fie extrem de vulnerabilă la creșterile de prețuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală