Gaz rusesc pentru Moldova? România importă din Ungaria pentru a-și respecta angajamentele de export

08 Feb. 2025, 18:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Feb. 2025, 18:25 // Actual //  Ursu Victor

România a importat, vineri, gaze din Ungaria, pe lângă cele din Bulgaria, pentru a acoperi consumul intern și a onora exporturile către Republica Moldova. Potrivit datelor publicate de Transgaz, România a importat un total de 13,4 milioane de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care producția internă și extragerile din depozite nu au fost suficiente.

Din totalul importurilor, 12 milioane de metri cubi au fost aduse prin Bulgaria, iar 1,4 milioane de metri cubi prin Ungaria. Este de remarcat că gazele importate din Ungaria sunt, cel mai probabil, de proveniență rusească, având în vedere că Ungaria depinde în proporție de 80% de gazul rusesc, importat în principal prin TurkStream, scrie newsweek.ro.

Situația gazelor naturale în România

  • Producția internă: 24,2 milioane mc.
  • Extrageri din depozite: 19,7 milioane mc.
  • Exporturi către Republica Moldova: 7,5 milioane mc.

Ministrul Energiei de la București, Sebastian Burduja, a afirmat, în aceeași zi, că România importă gaze numai din Bulgaria, fără a folosi gaz rusesc. Conform acestuia, gazele naturale importate de România ar proveni din Azerbaidjan, prin coridorul Turcia-Bulgaria. „Toți furnizorii s-au angajat că nu există moleculă de gaz rusesc”, a declarat ministrul pentru Digi24, citat de Profit.ro.

Cu toate acestea, experții susțin că gazele importate din Ungaria ar proveni din depozitele acestei țări, unde gazul rusesc este predominant, fiind transportat prin TurkStream. Ungaria își satisface în prezent 90% din nevoia de import prin această rută.

România recurge la importuri pentru a face față cererii interne și pentru a-și respecta obligațiile de export, în special către Republica Moldova. Această situație ridică întrebări legate de sursa reală a gazelor importate, în ciuda asigurărilor oficiale că ele nu includ gaz rusesc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Feb. 2025, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Feb. 2025, 16:07 // Actual //  Ursu Victor

Construcția podului rutier de la Ungheni va începe în data de 26 aprilie și va fi gata în toamna anului 2026, a annțat Ionel Scrișoteanu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor de la București.

„Este un proiect deosebit de important pentru legăturile noastre istorice și economice. Este vorba despre construirea primului pod rutier la nivel de autostradă peste Prut, care va lega Ungheni de Galați, la 60 de ani de la ultimul pod construit în această zonă. Este un moment istoric nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, deoarece acest pod va purta numele „Podul de Flori”, în cinstea podului simbolic din 1990. În plus, acest proiect face parte din seria celor 5 poduri care vor lega cele două state și va contribui la realizarea Autostrăzii Unirii”, a punctat Scrișoteanu.

Potrivit oficialului, lucrările de execuție vor începe pe 26 aprilie 2025, constructorul va începe pregătirea șantierului, înregistrarea Certificatului de Urbanism a fost obținută deja în Republica Moldova, iar documentația pentru Autorizația de Construire este finalizată.. Proiectul include un pod cu 261 m lungime, două benzi pe sens și un trotuar, și va beneficia de un punct de trecere a frontierei dotat cu facilități moderne pentru verificarea autoturismelor și tirurilor.

Acest proiect va fi un pas important în consolidarea relațiilor dintre România și Republica Moldova, iar din toamna anului 2026 vom putea circula pe acest pod, cu descărcările provizorii, până la finalizarea autostrăzii Unirii în 2029-2030. Sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene, în valoare de peste 151,68 milioane lei, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală