Grupurilor de Acțiune Locală din zonele rurale primesc finanțare din partea LEADER. A fost lansat un apel de propuneri

06 Apr. 2021, 16:34
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
06 Apr. 2021, 16:34 // Actual //  MD Bani

În Republica Moldova a fost lansat un apel de propuneri din cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021, ca parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” finanțat de USAID și Polish Aid. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Despre acest fapt anunță Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova

Misiunea Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE este de a contribui, în colaborare cu Grupurile de Acțiune Locală, la dezvoltarea rurală în Republica Moldova, să stimuleze competitivitatea și să îmbunătățească calitatea vieții în comunitățile rurale. Finanțarea oferită prin intermediul fondului va genera oportunități pentru Grupurile de Acțiune Locală pentru a-și continua activitățile axate pe dezvoltarea rurală:

  • asigurarea GAL-urilor cu fonduri pentru cofinanțarea proiectelor și a inițiativelor locale care să contribuie la implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL-urilor;
  • pilotarea implementării instrumentelor inovative pentru creșterea economică locală prin intermediul GAL-urilor;
  • contribuție la dezvoltarea instituțională și operațională a GAL-ului;
  • consolidarea experienței de implementare LEADER în Republica Moldova.

Bugetul total al Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021 este de 20.000.000,00 MDL.

Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2021 oferă o nouă modalitate de cofinanțare a Grupurilor de Acțiune Locală, cu două măsuri financiare: Măsura de Activizare LEADER și Măsura de Dezvoltare LEADER.

  • Măsura de Activizare LEADER oferă GAL-urilor oportunitatea de a mobiliza actorii comunității locale și de a-i încuraja să contribuie la procesele de dezvoltare locală prin finanțarea proiectelor de scară mică în valoare de 20.000,00 – 80.000,00 MDL pentru fiecare proiect implementat;
  • Măsura de Dezvoltare LEADER oferă GAL-urilor posibilitatea să co-implementeze proiecte de dezvoltare la scară mica în valoare de: 100.000,00 – 200.000,00 MDL pentru fiecare proiect implementat sub formă de Inițiative Pilot ale GAL.  Rolul lor principal este să stimuleze dezvoltarea teritoriului GAL.

Apelul de propuneri este deschis pentru Grupurile de Acțiune Locală din Republica Moldova care activează în baza principiilor abordării LEADER și dețin Strategia de Dezvoltare Locală aprobată de Consiliul GAL/Adunarea Generală.

Termenul limită pentru depunerea aplicațiilor online este 26 aprilie 2021, ora 12:00.

Mai multe informații privind conceptul, criteriile de eligibilitate, procedura de depunere a aplicațiilor, precum și cea de evaluare a acestora (inclusiv criteriile de evaluare de conținut) pot fi găsite în Regulile de participare ale apelului de propuneriVă rugăm să citiți detaliat Regulile de participare înainte de a depune dosarul de înregistrare.

Pentru întrebări suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Xenia Marcov: xenia.marcov@solidarityfund.md. Întrebările trebuie să fie expediate  până pe 15 aprilie 2021. Toate răspunsurile și explicațiile la întrebările și solicitările înregistrate până pe 15 aprilie 2021, vor fi publicate pe 16 aprilie 2021 pe pagina web: www.solidarityfund.md.

LEADER în Republica Moldova

Abordarea LEADER este implementată în Republica Moldova din anul 2016, cu sprijinul oferit de diferiți parteneri de dezvoltare și în strânsă colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În prezent, există 32 de GAL-uri, care reunesc aproximativ 300 de unități administrativ-teritoriale, acest lucru însemnând acoperirea a aproximativ 35% din zonele rurale și implicarea a peste 1 500 de actori locali. Aria de acoperire LEADER în Moldova este în continuă creștere, iar până la finele anului 2021, se preconizează creșterea proporției de acoperire a teritoriului rural al țării cu GAL-uri de până la 70%.

Rezultatele generate de GAL-uri în scopul dezvoltării comunităților rurale (aproximativ 700 de micro-proiecte locale implementate până acum) și colaborarea eficientă între MADRM, RNL și partenerii de dezvoltare, au determinat inițierea unui cadru legal care să asigure implementarea Programului Național LEADER și care ar urma să fie cofinanțat de către Fondul Național pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Se așteaptă că faza „pilot” a Programului Național LEADER să fie lansată la sfârșitul anului 2021.

Realitatea Live

27 Iul. 2024, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2024, 11:56 // Actual //  Lupu Eduard

Producătorul de iPhone-uri Apple a fost scos din topul celor mai mari cinci furnizori de smartphone-uri din China, în trimestrul al doilea, pe măsură ce concurenţa venită din partea brandurilor autohtone, precum Huawei, se intensifică, potrivit unui raport realizat de firma Canalys, citat de CNBC, transmite News.ro.

Cota de piaţă a Apple în China a scăzut la 14% în trimestrul al doilea, arată raportul, de la 15% în primul trimestru şi 16% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Producătorul de iPhone-uri, care a fost al treilea cel mai mare furnizor de smartphone-uri în al doilea trimestru al anului trecut, a coborât pe locul şase, cu aproximativ 9,7 milioane de livrări de telefoane, conform calculelor CNBC.

”Este primul trimestru din istorie în care furnizorii autohtoni domină toate cele cinci poziţii”, a declarat Lucas Zhong, analist de cercetare la Canalys.

Livrările Apple au fost în declin din primul trimestru, când au scăzut cu 25% de la an la an, la 10 milioane de telefoane.

Strategiile vânzătorilor chinezi pentru produse high-end şi colaborarea lor profundă cu lanţurile de aprovizionare locale încep să dea roade în funcţiile hardware şi software.

Cel mai recent telefon Magic V3 al Honor, care foloseşte GenAI, a îmbunătăţit semnificativ experienţa utilizatorului cu dispozitivele pliabile”, a adăugat Zhong.

Pe de altă parte, Apple se confruntă cu un un blocaj pe piaţa chineză, deoarece îşi propune să ”stabilizeze preţurile cu amănuntul şi să protejeze marjele partenerilor”, a spus el.

Localizarea serviciilor Apple Intelligence în China va fi o mişcare importantă în următoarele 12 luni, a spus Canalys, deoarece mărcile chineze încorporează în mod agresiv AI generativă în produsele lor.

Din aprilie până în iunie, Vivo a revenit pe primul loc, cu o cotă de piaţă de 19% şi 13,1 milioane de unităţi livrate – datorită vânzărilor puternice offline şi online în timpul festivalului de comerţ electronic ”618”.

Oppo s-a menţinut pe locul doi, cu 11,3 milioane de unităţi, susţinut de lansarea noii sale serii Reno 12.

Honor, companie desprinsă din grupul Huawei, s-a clasat pe locul al treilea, cu 10,7 milioane de telefoane livrate, marcând o creştere de 4% faţă de intervalul similar al anului anterior.

Huawei s-a clasat pe locul patru, cu o cotă de piaţă de 15% şi 10,6 milioane de telefoane livrate – nu a ajuns în primele cinci cu un an mai devreme.

Afacerile de consum ale Huawei au cunoscut o renaştere în China după lansarea smartphone-ului său Mate 60.

Xiaomi a ocupat locul cinci, susţinută de lansarea primei sale maşini electrice, SU7, contribuind, de asemenea, la vânzările solide ale K70 şi seriei emblematice 14, a spus Canalys.

În general, piaţa chineză de smartphone-uri a crescut cu 10% de la an la an în al doilea trimestru, livrările depăşind 70 de milioane de unităţi, a spus Canalys.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău