Guvernul va plăti avocaților 71 de mii de dolari în procesul cu Energoalians Ucraina

17 Iun. 2021, 10:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
17 Iun. 2021, 10:51 // Actual //  Otilia Cotruța

Guvernul a aprobat alocarea a 71 de mii de dolari pentru achitarea serviciilor a două birouri de avocați care vor reprezenta interesele Republicii Moldova într-un proces cu Energoalians Ucraina, pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, transmite IPN.

În ședința Guvernului de astăzi, ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că, la 25 octombrie 2013, prin sentința Arbitrajului ad-hoc de la Paris, a fost dispusă încasarea din contul bugetului Republicii Moldova în beneficiul Energoalians Ucraina a prejudiciului material, constituit din peste 195 de milioane de lei, peste 357 de milioane de lei procente, peste 39 de milioane de lei procente, 200 de mii de dolari în calitate de costuri și cheltuieli de asistență juridică și 340 de mii de dolari – cheltuieli de arbitraj suportate de reclamant.

Procesul este pendinte în instanțele de arbitraj internaționale. Potrivit lui Nagacevschi, succesorul Energoalians a înaintat o cerere de recunoaștere a respectivei hotărâri pe teritoriul Ucrainei. Respectiv, procesul de judecată este pendinte pe teritoriul Ucrainei.

Ministerul Justiției a inițiat procedura de licitare a unui birou de avocați care să se ocupe de reprezentarea Republicii Moldova în instanța judecătorească pe teritoriul Ucrainei. În consecință, a fost identificat Biroul asociat de avocați „Ceachir, Zamfir și Partenerii” care va lucra în colaborare cu un birou de avocați din Ucraina. Suma contractului licitat cu aceștia este de 6 mii de dolari SUA. Ședința este programată pentru luna iulie 2021.

Una alt litigiu inițiat pentru recunoașterea hotărârii arbitrare se desfășoară pe teritoriul SUA. De reprezentarea intereselor Republicii Moldova se va ocupa biroul asociat de avocați „Burac și Asociații” care, pentru acordarea asistenței juridice, va primi 65 de mii de dolari SUA.

Potrivit premierului interimar Aureliu Ciocoi, se încearcă a prejudicia bugetul statului de sume importante și un lucru absolut impetuos de a întreprinde toate acțiunile pentru a apăra interesele statului în acest proces.

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău