În timp ce statele UE se luptă să scape de dependenţa de energia rusească, Ungaria îşi întăreşte relaţiile cu Rusia

13 Apr. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Apr. 2023, 05:15 // Actual //  bani.md

Ungaria a încheiat noi acorduri cu Rusia care vor garanta aprovizio­narea neîntreruptă a ţării cu gaze şi petrol în perioada următoare şi a reîn­noit un acord de finanţare pri­vind centrala sa nucleară de la Paks cu ruşii cu ocazia unei vizite a minis­trului ungar al afacerilor externe şi comerţului la Moscova, evidenţiind încă o dată diferenţa de poziţie dintre Budapesta şi UE cu privire la inva­darea Ucrainei de către Rusia.

Peter Szijjarto, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, a de­clarat că în pofida reacţiilor pe care vizita sa în Moscova le va stârni din partea „mainstream-ului liberal in­ter­naţional“ şi opoziţiei locale, coope­rarea cu Rusia va rămâne cheie pentru securitatea energetică a Un­gariei atâta timp cât aprovizionarea cu energie este o problemă fizică şi nu una politică sau ideologică, potrivit Daily News Hungary.

Deşi Europa este „mândră că a trecut de iarnă“, un raport recent al Agenţiei Internaţionale pentru Ener­gie arată că securitatea aprovizionării cu energie va fi vitală în următorul sezon de încălzire, a arătat Szijjarto în urma unei întâlniri cu Alexander Novak, vicepremierul Rusiei respon­sabil cu energia, şi Alexei Likhachev, CEO al Rosatom.

Oficialul a argumentat că nu e­xistă garanţii că iarna viitoare va fi la fel de blândă precum cea trecută, a­pro­­vi­zionarea neîntreruptă cu gaze a Un­gariei fiind astfel crucială. Szijjarto a salutat astfel prelungirea opţiunii ca Ungaria să-şi crească, în caz de nevoie, importurile de gaze ruseşti dincolo de volumul specificat în acordurile pe termen lung înche­iate cu Rusia.

Un al doilea acord prelungeşte opţiunea Ungariei de a amâna plata gazelor peste un prag de 150 de euro.

Ungaria primeşte 80-85% din ga­zele sale din Rusia. În timp ce ţări­le din vestul Europei fac eforturi seri­oase pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an din Rusia în cadrul unui acord pe 15 ani semnat în 2021, scrie Euractiv.

Gazele sunt transportate în prin­cipal prin gazoductul TurkStream, care îi permite Rusiei să ocolească Ucraina pentru a livra gaze către sudul Europei.

Ungaria şi Rusia nu au dezvăluit volumul posibil suplimentar de gaze care ar putea fi livrat de Moscova în acest an.

Acordul în domeniul gazelor vine chiar în condiţiile în care Ungaria plăteşte cel mai mult pentru gazele ruseşti din rândul ţărilor UE. La sfârşitul anului trecut, a existat o lună în care preţul mediu pentru gazele ruseşti a fost mai mult de dublul preţului mediu al gazelor importate din alte ţări.

Szijjarto a anunţat de asemenea că grupul local MOL va plăti tarifele de tranzit direct către operatorul ucrainean Ukrtransnafta pentru livrările de ţilei pe care le primeşte prin conducta Druzhba. În 2022, aproximativ 80% din importurile de ţiţei ale Ungariei au provenit din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit oficialului ungar, gigantul rus de stat din domeniul energiei nucleare Rosatom a fost de asemenea de acord să modifice un contract încheiat în 2014 pentru extinderea centralei nucleare Paks a Ungariei.
Contractele de construcţie şi finanţare pentru proiectul îndelung amânat vor fi modificate şi înaintate Comisiei Europene pentru aprobare, a precizat Szijjarto, fără a oferi detalii suplimentare.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO