Ironia amară a războiului: Ucraina a cedat Rusiei sute de rachete sovietice de tipul celei a masacrului de la Dnipro

21 Ian. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Ian. 2023, 05:00 // Actual //  bani.md

Rachetele Kh-22 au devenit un instrument folosit de ruși pentru numeroase crime comise în Ucraina. Printre acestea s-a numărat și atacul asupra unei bloc de locuințe din Dnipro, în urma căruia au murit 46 de persoane, inclusiv copii.

În timpul președinției lui Leonid Kucima (19 iulie 1994 – 23 ianuarie 2005), Ucraina a dat pur și simplu sute de rachete de croazieră țării agresoare în schimbul anulării datoriilor.

Racheta rusească Kh-22 care a lovit la Dnipro a fost lansată din regiunea Kursk a Federației Ruse.

În iunie 2022, același tip de rachetă a lovit un complex comercial din Kremenchuk și a ucis zeci de oameni, iar în luna mai a lovit complexul comercial și de divertisment Riviera din Fontanka (regiunea Odesa).
Au existat și alte cazuri de utilizare criminală a acestor rachete sovietice de către Forțele Aeriene Ruse, care au provocat multă durere ucrainenilor.

Rachetele Kh-22 au fost dezvoltate în URSS începând din 1958 până în februarie 1971. Datorită învechirii lor morale, au devenit dificil și periculos de operat, prin urmare, până la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, au fost pur și simplu depozitate în Federația Rusă, deși oficial au rămas în serviciu cu Forțele Armate Ruse.
Ads
Războiul a schimbat totul. Încă din mai 2022, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni a raportat că Rusia folosea din ce în ce mai mult rachetele antinavă sovietice Kh-22. În opinia sa, unul dintre motivele tranziției armatei ruse la rachete vechi ar putea fi marile pierderi ale aviației ruse.
„În fiecare zi, inamicul lansează de la 10 la 14 rachete de croazieră asupra obiectivelor de infrastructură civilă. Recent, Rusia a recurs la tactica utilizării masive a rachetelor de croazieră supersonice antinavă de tip Kh-22 la obiectele specificate”, a spus Zalujni, în timpul unei conversații telefonice cu șeful de stat major al Statelor Unite, generalului Mark Milley.

Este cu atât mai greu de acceptat că printre aceste rachete ucigașe ar putea fi și cele pe care Ucraina le-a dat Rusiei.

După prăbușirea URSS, în Ucraina au fost găsite un număr semnificativ de arme nucleare: rachete balistice și de croazieră. Cu toate acestea, după obținerea independenței, țara a renunțat la statutul său nuclear, iar mai târziu și la aviația strategică.

Ucraina a fost dependentă de sursele de energie rusești și este, de asemenea, puternic legată de Rusia în industrii precum inginerie, telecomunicații și transporturi.

În 2000, Ucraina a dat Rusiei 386 de rachete de tip Kh-22 și bombardiere strategice supersonice drept plată pentru datorii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iul. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Iul. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul din Monaco este implicat într-o anchetă penală discretă, care durează de cinci ani, privind posibila acordare preferențială a unui contract public către compania de elicoptere Monacair, deținută de Andrea și Pierre Casiraghi, nepoții prințului Albert II. Informațiile au fost dezvăluite de agenția Bloomberg, care citează surse judiciare și documente din anchetă.

Potrivit anchetatorilor, o funcționară de rang înalt ar fi deschis un canal informal de comunicare cu reprezentanții Monacair și le-ar fi transmis instrucțiuni clare privind criteriile necesare pentru câștigarea contractului, care viza ruta aeriană dintre Monaco și Aeroportul Internațional din Nisa.

Fosta funcționară Catherine Mariani, acum pensionată, a declarat în fața poliției că „rezultatul era predeterminat”. În mărturia sa, ea a spus că „oferta Monacair era preferată” și că „probabil acest lucru se datora faptului că Pierre și Andrea Casiraghi erau membri ai familiei princiare”.

Autoritățile din principat se pregătesc acum să îi audieze oficial pe cei doi Casiraghi, o măsură cu implicații politice sensibile care pune presiune directă pe prințul Albert. Acesta, alături de nepoții săi, neagă orice abatere legală sau influență exercitată în procesul de atribuire a contractului.

Ruta Nisa–Monaco este una extrem de profitabilă și strategică pentru accesul rapid în principat, iar licitația pentru drepturile de operare a fost una strict reglementată. În ciuda acestui fapt, ancheta a scos la iveală suspiciuni serioase privind lipsa de imparțialitate și posibila utilizare a influenței de familie.

În timp ce publicul monegasc și presa internațională urmăresc cu atenție evoluția cazului, palatul princiar tace. Este pentru prima dată în ultimii ani când familia conducătoare a Monaco se confruntă cu o anchetă penală care implică direct interese financiare personale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA