Iulian Scorpan despre istoria celei mai tinere companii avia din Moldova. De la un business plan corect pornește totul

20 Sept. 2021, 15:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  MD Bani
20 Sept. 2021, 15:30 // Interviu //  MD Bani

Cel mai important pentru a deschide o afacere este un business plan potrivit, cel puțin, de această părere este fondatorul și directorul companiei aeriene, recent lansate pe piața din Republica Moldova, HiSky, Iulian Scorpan. Despre istoria afacerii, experința de pilot, investiții și visul din copilărie, Iulian Scorpan a vorbit într-un interviu pentru Bani.md.

Istoria afacerii

Încă din copilărie, lui Iulian Scorpan îi plăceau aeronavele și visa să devină pilot, iar acest vis a devenit realitate, după ce a obținut studiile necesare, a activat o perioadă în domeniul aeronautic iar acum a deschis propria afacere – o companiei aeriană, pe care îl consideră un proiect „de suflet”.

„Compania HiSky aș cataloga-o ca un proiect de suflet și un proiect al echipei de entuziaști. Toți cei din echipa Hisky, au venit cu plină încredere că ceva va reuși și sunt toți amatori de viață, toți au experință foarte bună, știind că punem accentul pe calitate, pe siguranță.”

Cu toate că primul avion mare l-a văzut abia în clasa a IX-a, studia domeniul aviației prin jurnalele și revistele de specialitate.

„Istoria a început în copilărie, nu țin minte să fi avut o altă profesie în gând, așa a fost să fie, eram mic copil, mă uitam la aeronave pe cer…a fost o pasiune pe care tot timpul mi-am dorit-o.”

De la avioane din hârtie la pilot

A urmat studiile la Institutul Politehnic, iar la 18 ani a efectuat primul zborul cu planorul. Însă aceasta nu a fost totul, în 1992 a fost acceptat la Școala Militară de Aviație, Bobocu, Buzău, România.

După studii a activat ca pilot pe avioane de transport, apoi a a activat și la compania națională, de asemenea, ca pilot, dar deja transport pasageri, unde și a început cariera sa în domeniul aviației. În această companie a deținut mai multe funcții și a ajuns până la poziția de director general.

Începutul

După ce s-a despărțit de compania națională a decis să lanseze propria afacere, la fel, în același domeniu, astfel a apărut și HiSky. Cu toate că la puțin timp după lansare a venit pandemia, echipa HiSky a folosit acest timp pentru a îmbunătăți lucrurile.

„Exact după jumătate de an s-a început pandemia…undeva pandemia poate ne-a ajutat, pentru că ne-am focusat pe pregătirea flotei, pregătirea personalului.”

Acum, compania este certificată atât național cât și internațional și poate efectua zboruri în orice colț al lumii.

„De la idee am trecut la fapte. Orice idee dacă este promovată și este speranță, atunci ai succes.”

Compania HiSky a fost deschisă doar cu 10 oameni. În doar 9 luni de zile aceștia au reușit să achiziționeze 3 aeronave.

Investiții

În viziunea fondatorului HiSky, pentru a lansa o afacere ai nevoie în primul rând de un scop și de o echipă care este gata să accepte orice provocare.

„Ai nevoie de o echipă puternică, o echipă de încredere…și de un scop.”

De asemenea el mai spune că într-o afacere este foarte important planul pe care îl ai și un alt aspect important este să fii gata pentru situații imprevizibile cum ar fi pandemia, iar dacă ai un scop trebuie să-l realizezi.

„Important e un business plan corect, de aici pornește totul.”

În ceea ce privește investițiile financiare în aeronave, totul depinde de vârsta avionului. Compania HiSky se poate lăuda acum cu aeronave din cele mai moderne.

Menționăm că, ieri, 19 septembrie 2021 s-au împlinit 77 de ani de la fondarea Aviației Civile din Republica Moldova.

Realitatea Live

20 Mai 2025, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
20 Mai 2025, 14:42 // Actual //  Ursu Victor

Importurile de hidrocarburi rusești de către China au înregistrat în aprilie 2025 un declin semnificativ, potrivit datelor oficiale ale administrației vamale chineze. Comparativ cu aceeași lună din anul trecut, importurile de cărbune și petrol din Rusia au scăzut cu aproximativ 13%, reflectând o tendință îngrijorătoare pentru economia rusă, deja afectată de pierderea piețelor europene.

Importurile de cărbune din Rusia au scăzut cu 13%, ajungând la 7,397 milioane de tone. În perioada ianuarie–aprilie 2025, volumul total importat a crescut marginal, cu doar 2% față de aceeași perioadă din 2024. Sectorul minier rusesc resimte presiunea acută a pierderii accesului la piețele occidentale și a dependenței crescute de piața chineză, care a impus taxe vamale pe cărbunele rusesc începând cu 2024, notează Reuters.

Potrivit Ministerului rus al Energiei, anul trecut, jumătate dintre companiile miniere de cărbune au înregistrat pierderi, iar firmele responsabile de circa 9% din producția totală se află în prag de faliment. Guvernul rus încearcă să salveze sectorul prin reduceri la transportul feroviar și garanții pentru export, dar eficiența acestor măsuri este pusă sub semnul întrebării, mai ales în contextul scăderii generale a cererii chineze de cărbune, care a fost în aprilie cu 16% mai mică față de anul precedent.

În paralel, importurile chineze de petrol din Rusia au scăzut cu 12,9% în aprilie, atingând 8,07 milioane de tone (circa 1,96 milioane de barili pe zi). Față de martie, scăderea a fost de 5,8%. Spre deosebire de cărbune, Beijingul a compensat această reducere prin majorarea importurilor din alte țări, totalul achizițiilor ajungând la 48,06 milioane de tone, cu 7,5% mai mult decât în aprilie 2024.

Scăderea achizițiilor s-a produs în ciuda reducerii prețului petrolului rusesc, care a atins în aprilie o medie de 55,64 dolari/baril, conform Agenției Internaționale pentru Energie. Motivele pentru care China a limitat cumpărăturile nu sunt clare, dar tensiunile geopolitice joacă un rol tot mai mare.

Primăvara aceasta, congresmeni americani din ambele partide au propus un proiect de lege care prevede introducerea unor tarife de 500% pentru toate statele care cumpără petrol rusesc, ca formă de presiune asupra Moscovei în contextul războiului din Ucraina. Senatorul Lindsey Graham și liderul republican din Senat, John Thune, au anunțat că proiectul este pregătit pentru implementare dacă administrația americană decide să adopte sancțiuni mai dure.

Totuși, Donald Trump, în urma unei recente convorbiri telefonice cu Vladimir Putin, a dat de înțeles că nu intenționează să înăsprească presiunea economică asupra Rusiei, ceea ce lasă deschisă o fereastră de incertitudine pentru evoluția relațiilor comerciale dintre Moscova și partenerii săi strategici.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO