Iulian Scorpan despre istoria celei mai tinere companii avia din Moldova. De la un business plan corect pornește totul

20 Sept. 2021, 15:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 15:30 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

Cel mai important pentru a deschide o afacere este un business plan potrivit, cel puțin, de această părere este fondatorul și directorul companiei aeriene, recent lansate pe piața din Republica Moldova, HiSky, Iulian Scorpan. Despre istoria afacerii, experința de pilot, investiții și visul din copilărie, Iulian Scorpan a vorbit într-un interviu pentru Bani.md.

Istoria afacerii

Încă din copilărie, lui Iulian Scorpan îi plăceau aeronavele și visa să devină pilot, iar acest vis a devenit realitate, după ce a obținut studiile necesare, a activat o perioadă în domeniul aeronautic iar acum a deschis propria afacere – o companiei aeriană, pe care îl consideră un proiect „de suflet”.

„Compania HiSky aș cataloga-o ca un proiect de suflet și un proiect al echipei de entuziaști. Toți cei din echipa Hisky, au venit cu plină încredere că ceva va reuși și sunt toți amatori de viață, toți au experință foarte bună, știind că punem accentul pe calitate, pe siguranță.”

Cu toate că primul avion mare l-a văzut abia în clasa a IX-a, studia domeniul aviației prin jurnalele și revistele de specialitate.

„Istoria a început în copilărie, nu țin minte să fi avut o altă profesie în gând, așa a fost să fie, eram mic copil, mă uitam la aeronave pe cer…a fost o pasiune pe care tot timpul mi-am dorit-o.”

De la avioane din hârtie la pilot

A urmat studiile la Institutul Politehnic, iar la 18 ani a efectuat primul zborul cu planorul. Însă aceasta nu a fost totul, în 1992 a fost acceptat la Școala Militară de Aviație, Bobocu, Buzău, România.

După studii a activat ca pilot pe avioane de transport, apoi a a activat și la compania națională, de asemenea, ca pilot, dar deja transport pasageri, unde și a început cariera sa în domeniul aviației. În această companie a deținut mai multe funcții și a ajuns până la poziția de director general.

Începutul

După ce s-a despărțit de compania națională a decis să lanseze propria afacere, la fel, în același domeniu, astfel a apărut și HiSky. Cu toate că la puțin timp după lansare a venit pandemia, echipa HiSky a folosit acest timp pentru a îmbunătăți lucrurile.

„Exact după jumătate de an s-a început pandemia…undeva pandemia poate ne-a ajutat, pentru că ne-am focusat pe pregătirea flotei, pregătirea personalului.”

Acum, compania este certificată atât național cât și internațional și poate efectua zboruri în orice colț al lumii.

„De la idee am trecut la fapte. Orice idee dacă este promovată și este speranță, atunci ai succes.”

Compania HiSky a fost deschisă doar cu 10 oameni. În doar 9 luni de zile aceștia au reușit să achiziționeze 3 aeronave.

Investiții

În viziunea fondatorului HiSky, pentru a lansa o afacere ai nevoie în primul rând de un scop și de o echipă care este gata să accepte orice provocare.

„Ai nevoie de o echipă puternică, o echipă de încredere…și de un scop.”

De asemenea el mai spune că într-o afacere este foarte important planul pe care îl ai și un alt aspect important este să fii gata pentru situații imprevizibile cum ar fi pandemia, iar dacă ai un scop trebuie să-l realizezi.

„Important e un business plan corect, de aici pornește totul.”

În ceea ce privește investițiile financiare în aeronave, totul depinde de vârsta avionului. Compania HiSky se poate lăuda acum cu aeronave din cele mai moderne.

Menționăm că, ieri, 19 septembrie 2021 s-au împlinit 77 de ani de la fondarea Aviației Civile din Republica Moldova.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 17:57
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Ian. 2022, 17:57 // Slider //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut o întrevedere cu un grup de investitori polonezi din diferite domenii, care evaluează posibilitatea să-și extindă afacerile în Republica Moldova. În cadrul întâlnirii, polonezi s-au arătat interesați să investească în Republica Moldova.

„Reprezentanții polonezi și-au manifestat interesul sporit pentru a investi în țara noastră, menționând că exemplul lor ar putea fi urmat și de alți potențiali parteneri polonezi. Aceștia urmează, cu suportul Agenției de Investiții să identifice locații potrivite activităților ce urmează a fi desfășurate.”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei.

Ministrul Gaibu, a menționat că Guvernul țării noastre se arată deschis de a oferi tot suportul necesar pentru ca investitorii să se bucure de condiții echitabile pe piața Republicii Moldova, care vor spori relațiile comerciale și diplomatice cu Republica Polonă.

La întrevedere au participat Președintele FASING Group din Polonia, unul din liderii mondiali în producerea lanțurilor și echipamentelor utilizate în diferite industrii, în special în cea a mineritului și VOLTA, interesată de dezvoltarea aplicațiilor informatice și componente pentru construcția parcurilor fotovoltaice. Delegația poloneză este condusă de Consulul Onorific al Republicii Moldova în Polonia, Pavel Scura.

În Republica Moldova activează 92 de întreprinderi cu capital polon, investițiile însumând 227,297 milioane lei. După volumul capitalului investit, Polonia se află pe locul 15 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău