Iulian Scorpan despre istoria celei mai tinere companii avia din Moldova. De la un business plan corect pornește totul

20 Sept. 2021, 15:30
 // Categoria: Interviu // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 15:30 // Interviu //  Dumitrita Culiuc

Cel mai important pentru a deschide o afacere este un business plan potrivit, cel puțin, de această părere este fondatorul și directorul companiei aeriene, recent lansate pe piața din Republica Moldova, HiSky, Iulian Scorpan. Despre istoria afacerii, experința de pilot, investiții și visul din copilărie, Iulian Scorpan a vorbit într-un interviu pentru Bani.md.

Istoria afacerii

Încă din copilărie, lui Iulian Scorpan îi plăceau aeronavele și visa să devină pilot, iar acest vis a devenit realitate, după ce a obținut studiile necesare, a activat o perioadă în domeniul aeronautic iar acum a deschis propria afacere – o companiei aeriană, pe care îl consideră un proiect „de suflet”.

„Compania HiSky aș cataloga-o ca un proiect de suflet și un proiect al echipei de entuziaști. Toți cei din echipa Hisky, au venit cu plină încredere că ceva va reuși și sunt toți amatori de viață, toți au experință foarte bună, știind că punem accentul pe calitate, pe siguranță.”

Cu toate că primul avion mare l-a văzut abia în clasa a IX-a, studia domeniul aviației prin jurnalele și revistele de specialitate.

„Istoria a început în copilărie, nu țin minte să fi avut o altă profesie în gând, așa a fost să fie, eram mic copil, mă uitam la aeronave pe cer…a fost o pasiune pe care tot timpul mi-am dorit-o.”

De la avioane din hârtie la pilot

A urmat studiile la Institutul Politehnic, iar la 18 ani a efectuat primul zborul cu planorul. Însă aceasta nu a fost totul, în 1992 a fost acceptat la Școala Militară de Aviație, Bobocu, Buzău, România.

După studii a activat ca pilot pe avioane de transport, apoi a a activat și la compania națională, de asemenea, ca pilot, dar deja transport pasageri, unde și a început cariera sa în domeniul aviației. În această companie a deținut mai multe funcții și a ajuns până la poziția de director general.

Începutul

După ce s-a despărțit de compania națională a decis să lanseze propria afacere, la fel, în același domeniu, astfel a apărut și HiSky. Cu toate că la puțin timp după lansare a venit pandemia, echipa HiSky a folosit acest timp pentru a îmbunătăți lucrurile.

„Exact după jumătate de an s-a început pandemia…undeva pandemia poate ne-a ajutat, pentru că ne-am focusat pe pregătirea flotei, pregătirea personalului.”

Acum, compania este certificată atât național cât și internațional și poate efectua zboruri în orice colț al lumii.

„De la idee am trecut la fapte. Orice idee dacă este promovată și este speranță, atunci ai succes.”

Compania HiSky a fost deschisă doar cu 10 oameni. În doar 9 luni de zile aceștia au reușit să achiziționeze 3 aeronave.

Investiții

În viziunea fondatorului HiSky, pentru a lansa o afacere ai nevoie în primul rând de un scop și de o echipă care este gata să accepte orice provocare.

„Ai nevoie de o echipă puternică, o echipă de încredere…și de un scop.”

De asemenea el mai spune că într-o afacere este foarte important planul pe care îl ai și un alt aspect important este să fii gata pentru situații imprevizibile cum ar fi pandemia, iar dacă ai un scop trebuie să-l realizezi.

„Important e un business plan corect, de aici pornește totul.”

În ceea ce privește investițiile financiare în aeronave, totul depinde de vârsta avionului. Compania HiSky se poate lăuda acum cu aeronave din cele mai moderne.

Menționăm că, ieri, 19 septembrie 2021 s-au împlinit 77 de ani de la fondarea Aviației Civile din Republica Moldova.

Realitatea Live

23 Oct. 2021, 20:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Oct. 2021, 20:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Utilizatorii aplicației de TikTok din întreaga lume se ocupă cu crearea de tendinţe. Unii dintre ei devin nume cunoscute şi-şi monetizează popularitatea câştigată pe platformă. Tânărul senegalez Khabane Lame, care realizează scurte videoclipuri fără cuvinte, a trecut de la a fi şomer la acumularea unei averi impresionante.

1. Addison Rae Easterling a acumulat 5 milioane de dolari

Addison era o simplă elevă înainte de a avea succes pe TikTok şi a deveni una dintre cele mai bine plătite „staruri” ale reţelei sociale. A început cu un parteneriat cu brandul de îmbrăcăminte FashionNova şi a continuat cu mărci de masă precum Reebok şi Daniel Wellington. Apoi a colaborat cu American Eagle înainte de a-şi lansa propria companie de cosmetice, Item Beauty. Succesul ei a culminat cu lansarea unui podcast numit „Mama Knows Best”, pe care îl găzduieşte împreună cu mama ei.

2. Charli D’Amelio a obţinut 4 milioane de dolari din activitatea pe TikTok

Una dintre primele vedete TikTok, Charli Grace D’Amelio a devenit prima TikTokeriţă care a trecut pragul de 50 de milioane, apoi de 100 de milioane de urmăritori. A avut o gamă largă de experienţe care i-au dus la o avere uimitoare la vârsta de numai 16 ani.

A apărut în emisiunea „Tonight Show” a lui Jimmy Fallon, a fost prezentă la săptămâna modei de la Paris reprezentând Prada, a apărut într-un spot publicitar pentru Super Bowl şi a primit oferte din partea mai multor companii de top, inclusiv EOS Cosmetics şi Morphe. De asemenea, a jucat într-un lungmetraj şi a anunţat o serie originală Hulu.

Recent, a trecut în lumea finanţelor, anunţând un parteneriat cu aplicaţia mobilă Step, ajutând adolescenţii să obţină carduri de debit pentru a afla mai multe despre sistemul bancar.

3. Chase Hudson se poate lăuda cu 3 milioane de dolari câştigaţi pe TikTok

Cunoscut sub numele de Lil Huddy, americanul Chase Hudson este cunoscut pentru că a creat pictograma TikTok Charli D’Amelio şi pentru faptul că este reprezentat de agenţia de talente WME. A trecut de la platforma TikTok la o carieră de muzician, genul Pop-Punk. Single-ul său „Eulogy of You and Me” a fost compus împreună cu bateristul şi producătorul Travis Barker de la Blink 182 şi a apărut şi în adaptarea filmului „Downfalls High”, despre rapperul american Machine Gun Kelly, în care a jucat alături de actriţa Sydney Sweeney.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie