Joburi de viitor: (52) Curățător Entomicrobiotech

22 Feb. 2021, 15:37
 // Categoria: Carieră // Autor:  Realitatea.md
22 Feb. 2021, 15:37 // Carieră //  Realitatea.md

Curățătorii Entomicrobiotech vor folosi bacterii și insecte pentru a curăța poluarea și deșeurile.La un moment dat din istorie, în lume existau 9 miliarde de tone de materiale plastice, dintre care cele mai multe au ajuns în ocean sau în depozitele de deșeuri. În funcție de tipul de plastic, poate dura 1.000 de ani pentru ca o pungă de plastic să se rupă, în timp ce pentru sticlele de plastic durează 450 de ani sau mai mult. Au avut loc peste 10.000 de scurgeri de petrol, de produse petroliere brute sau rafinate, care au ucis nenumărate păsări și animale marine.

Curățător Entomicrobiotech: Responsabilități/Atribuții

În timpul curățării, oamenii de știință au descoperit că anumite tipuri de bacterii și insecte adoră să consume produse petrochimice. De exemplu, viermii de ceară (Galleria mellonella) găsesc polietilena delicioasă și pot descompune o pungă de plastic în câteva ore. Bacteriile numite oiloceanspirallales consumă petrol brut și rafinat în ocean.

În viitor, curățătorul Entomicrobiotech va cultiva aceste bacterii și insecte și le va implementa în eforturile de curățare a mediului.
Vor exista programe pe termen lung pentru curățarea plasticului și a uleiului foarte vechi de acum multe decenii – va dura mult timp să mănânci 9 miliarde de tone de plastic! Va exista întotdeauna cerere pentru Produse de curățare Entomicrobiotech și „echipajele de curățare” ale acestora.

Curățător Entomicrobiotech: Abilități

Curățătorii Entomicrobiotech vor avea cunoștințe puternice despre biologia insectelor și bacteriilor și despre cum să le mențină sănătoase. Aceștia vor folosi senzori de mediu și algoritmi analitici pentru a le face cunoscut profilul de deșeuri din zona în care vor lucra, astfel încât să poată implementa bacteriile și insectele potrivite pentru curățare și în ordinea corectă.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO