Joburi de viitor: (67) Inginer de soluții de energie durabilă

09 Mart. 2021, 05:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Realitatea.md
09 Mart. 2021, 05:00 // Oameni şi Idei //  Realitatea.md
Dezvoltarea surselor de energie care să servească atât cerințele energetice actuale, cât și cele viitoare, fără a ne compromite clima sau mediul, este o slujbă care va exista întotdeauna și va rămâne la mare căutare.

Inginer de soluții de energie durabilă: Responsabilități/Atribuții 

Energia regenerabilă și eficiența energetică continuă să fie considerente esențiale și totuși continuă să ofere provocări semnificative. Recuperarea energiei face parte din soluție.
Inginerii de soluții de energie durabilă vor proiecta generarea, stocarea, transportul și utilizarea sistemelor de energie eficiente, durabile și sigure.
Strategiile de nouă generație sunt în mod constant dezvoltate și testate și includ strategii precum: solar, eolian, bioluminiscență, gravitațională, maree, bacterii și celule de combustie microbiene, biocombustibili și pile de hidrogen. Chimia stocării este acum bine cercetată și are o producție cu costuri reduse. Infrastructura din jurul partajării energiei a fost actualizată și transformată în sisteme sigure care se concentrează pe generarea locală și sisteme de stocare capabile care nu mai necesită rețele la nivel de stat de poli / fire inestetice și periculoase.

Inginer de soluții de energie durabilă: Abilități 

Inginerul pentru soluții de energie va trebui să dispună de cunoștințe științifice la nivel înalt, astfel încât să poată integra sisteme pentru a asigura o generație maximă pentru fiecare site. Ei vor colabora și vor comunica bine, de multe ori vor lucra în echipe care includ coordonatorul de creștere comunitară regională pentru a se asigura că soluțiile sunt aplicate în contexte regionale. Ele vor fi, de asemenea, creative și orientate spre soluții.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO