Joburi de viitor: (68) Fermier Agroecologic

10 Mart. 2021, 05:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
10 Mart. 2021, 05:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani
Agricultura nu va dispărea niciodată, ea doar se va adapta noilor condiții și va deveni ECO. Pentru ca agricultura să existe, avem nevoie și de fermieri, iar în viitor aceștia vor fi agroecologici.

Fermier Agroecologic: Responsabilități/Atribuții 

Fermierul Agroecologic cultivă culturi și biocombustibil, restabilind în același timp echilibrul agricol. Datorită ecosistemelor agricole, agrofermierii vor crea împreună un sistem eficient și durabil de hrănire și alimentare a planetei.
Mulți fermieri agroecologici vor avea sediul în zonele urbane, unde au ferme verticale, dar altele vor fi în continuare amplasate în zonele rurale.
Fermierul Agroecologic cultivă copaci, arbuști și „buruieni” printre culturi, folosind tehnici de intercroping pentru a crea microclimate care sunt benefice și pentru a respinge insectele dăunătoare. Vor oferi irigarea la sistemele radiculare ale plantelor, vor preveni scurgeri care ar putea provoca eroziune și pierderea nutrienților solului.
Fermierii agroecologici vor folosi o gamă largă de tehnologii în activitatea lor, inclusiv roboți pentru munca pe teren, editarea genelor pentru culturile rezistente, și practică bazată pe date mari. Senzorii sunt încorporați în sol și aer, măsurând exact cât din îngrășământul verde este nevoie, care este temperatura și de ce este necesară udarea permanentă.

Fermier Agroecologic: Abilități

Fermierii agroecologici au cunoștințe cum plantele, solul, insectele, animalele, nutrienții, apa și vremea interacționează între ele pentru a crea sistemele vii. Ei știu despre
cum să cultivăm alimente și biocombustibili în mod durabil. Le place să lucreze cu plante și au abilități practice în munca de teren. Au abilități bune de analiză a datelor și
poate folosi software algoritmic pentru a afla care este cel mai bun cadru durabil și productiv.

Agroecologie* – (DEX) Agroecologia este agricultura făcută în concordanță și cu respectarea normelor și legilor ecologice.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO