La ce pericole se expune Bezos călătorind în spațiu. Miliardarul lumii riscă totul pentru 11 minute în cosmos

16 Iun. 2021, 11:02
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
16 Iun. 2021, 11:02 // Au Bani //  MD Bani

Jeff Bezos va călători în curând în spațiu, iar presa din SUA se întreabă cât de mult riscă miliardarul prin această decizie.

În cadrul unei dezbateri aprinse, jurnaliștii de la CNN se întrebau:

Dacă ai avea atât de mulți bani, ai risca să îți pierzi, poate, inclusiv viața, pentru a zbura 11 minute in spațiu?

Din punct de vedere istoric, călătoriile în spațiu sunt riscante. Aici nu încape loc de îndoială.

Deși riscurile nu sunt neapărat astronomice pentru călătoria lui Bezos în cosmos, întrucât compania sa spațială Blue Origin a petrecut cea mai bună parte a ultimului deceniu perfecționându-și racheta suborbitală New Shepard, cu siguranță nu vorbim despre o banalitate lipsită de riscuri.

Zborul lui Jeff Bezos va dura aproximativ 11 minute. Zborurile suborbitale diferă mult de zborurile orbitale de tipul celor pe care ni le imaginăm noi, atunci când ne gândim la zborurile spațiale.

Zborurile New Shepard ale Blue Origin vor fi călătorii scurte, în sus și în jos, la marginea spațiului cosmic.

Rachetele orbitale trebuie să acumuleze suficientă putere pentru a atinge cel puțin 17.000 de mile pe oră. Totuși e bine de știut că zborurile suborbitale necesită mult mai puțină putere și viteză.

New Shepard e proiectată să atingă de aproximativ trei ori viteza sunetului. Ea zboară direct în sus până când racheta își consumă cea mai mare parte a combustibilului. Noua capsulă Shepard de la Blue Origin, care este complet autonomă și nu necesită pilot, nu a avut niciodată un accident exploziv în 15 zboruri de testare, scrie playtech.ro.

Totuși, vitezele mari și altitudinile mari prezintă riscuri inerente și chiar și erorile mici pot avea consecințe mari, însă capsula în care călătorește Bezos va fi presurizată, așa că nu are nevoie de un costum special pentru a-l păstra în siguranță și va avea acces la o mască de oxigen, în cazul în care cabina își pierde presiunea.

Nava spațială este, de asemenea, echipată cu un sistem conceput pentru a arunca capsula New Shepard și pasagerii departe de rachetă, în caz de urgență.

Chiar și în aceste condiții, nu există nicio modalitate de a garanta la nivel absolut siguranța pasagerilor, în cazul în care New Shepard nu funcționează corect.

Chiar dacă zborurile suborbitale sunt mai puțin riscante decât misiunile orbitale, ele pot fi totuși mortale.

Unul dintre avioanele spațiale suborbitale ale Virgin Galactic, de exemplu, s-a destrămat în 2014, când unul dintre copilotii vehiculului a lansat prematur sistemul de pene conceput pentru a menține ambarcațiunea stabilă la coborâre.

Prin urmare, Jeff Bezos nu este pus la adăpost de riscuri în misiunea sa spațială. Sperăm doar că miliardarul va reveni în sigurnață cu picioarele pe Pământ, după cele 11 minute istorice.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău