Lovitură pentru Aliexpress! UE va impune taxe vamale pentru bunurile ieftine

03 Iul. 2024, 14:12
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  bani.md
03 Iul. 2024, 14:12 // Uncategorized //  bani.md

Bruxelles-ul pregătește planuri de impunere a taxelor vamale pentru bunurile ieftine cumpărate de la comercianții cu amănuntul online chinezi, inclusiv Temu și Shein, în încercarea de a stopa creșterea a ceea ce UE consideră a fi articole de calitate inferioară provenind din China.

Comisia Europeană va propune, la sfârșitul acestei luni, eliminarea pragului actual de 150 de euro sub care produsele pot fi achiziționate fără taxe vamale, au declarat pentru Financial Times trei persoane informate cu privire la această chestiune. Principalele platforme vizate au fost piețele online din China Temu și AliExpress și retailerul de îmbrăcăminte Shein, a declarat un oficial.

Potrivit Comisiei, anul trecut au fost importate în UE 2,3 miliarde de articole sub pragul de 150 de euro fără taxe vamale. Importurile din comerțul electronic au crescut de peste două ori de la an la an, depășind 350.000 de articole în aprilie, arată datele Comisiei.

China beneficiază de costuri poștale subvenționate, ceea ce înseamnă că trimiterea de bunuri ieftine pe calea aerului este rentabilă.

Dispozițiile se vor aplica oricărui comerciant cu amănuntul online care efectuează livrări către clienți din UE direct din afara blocului comunitar. Amazon, cu sediul în SUA, utilizează de obicei vânzători cu sediul în Europa.

O altă măsură posibilă ar fi introducerea obligativității pentru platformele mari de a se înregistra pentru plata TVA online, indiferent de valoarea acestora.

Începând din 2021, pachetele trimise către companii din UE plătesc deja TVA indiferent de valoarea lor, dar sunt scutite de taxe vamale.

Opțiunile vor fi pregătite pentru noua Comisiie, care va intra în funcție la sfârșitul acestui an.

Comisia a propus deja anul trecut eliminarea pragului taxelor vamale, dar acum ar putea încerca să accelereze adoptarea acesteia pentru a contracara valul de importuri ieftine, a declarat un oficial UE.

Cu toate acestea, un alt oficial a avertizat că obținerea acordului țărilor UE ar putea fi dificilă, având în vedere că noul regim ar crește volumul de muncă al funcționarilor vamali deja suprasolicitați.

Numărul de produse periculoase raportate de țările UE a crescut cu peste 50 % din 2022 până în 2023, ajungând la peste 3.400. Cosmeticele, jucăriile, aparatele electrice și hainele au fost printre produsele cu cele mai multe probleme de siguranță.

Industria jucăriilor din UE a acuzat comercianții cu amănuntul chinezi că expediază jucării periculoase în Europa. Toy Industries of Europe, un grup industrial, a declarat în februarie că a cumpărat 19 jucării de la Temu și a constatat că niciuna nu era conformă cu standardele UE, iar 18 prezentau un risc real pentru siguranța copiilor.

Temu a declarat că “toate cele 19 liste de produse nu mai sunt disponibile pe site-ul nostru din UE”. Temu a adăugat că “siguranța produselor este o preocupare primordială pentru noi și am consolidat monitorizarea acestui grup de produse și a cerințelor asociate acestuia”.

Christel Delberghe, director general al EuroCommerce, un grup de lobby pentru comerțul cu amănuntul, a declarat: “Ne dorim condiții de concurență echitabile la nivelul UE în comerțul cu amănuntul online pentru toți actorii care vizează consumatorii din UE, indiferent de locul în care sunt stabiliți”.

Ea a afirmat că legislația existentă este suficientă, dar că este nevoie de “o strategie de aplicare transfrontalieră eficace și eficientă”.

Creșterea Temu nu depinde de articolele ieftine a spus compania care a adăugat că “suntem deschiși și susținem orice ajustări ale politicilor făcute de legiuitori care se aliniază intereselor consumatorilor”, atât timp cât aceste politici sunt echitabile.

AliExpress a declarat că “colaborează cu legiuitorii” pentru “a se asigura că am fost, suntem și vom fi în permanență într-o poziție conformă pe piața UE”. De asemenea, Shein a declarat că “sprijină pe deplin” eforturile de reformare a taxelor vamale.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău