Maia Sandu, despre vizita lui Parlicov la Gazprom și cine se face vinovat de criza energetică

19 Dec. 2024, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 11:25 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Gazprom nu își va respecta obligațiile contractuale și nu va furniza gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului de la 1 ianuarie 2025. Potrivit acesteia, indiferent de soarta negocierilor dintre Ucraina și Rusia, există un contract direct între Moldovagaz și Gazprom, iar până în prezent, compania rusă nu a oferit un răspuns clar privind respectarea acestuia.

„Am fost la curent cu plecarea delegației și consider că a fost necesară, având în vedere că aveam un contract cu Gazprom. Era important să verificăm dacă Gazprom va onora obligațiile contractuale. Din păcate, nu am primit un răspuns clar și presupunem că nu vom primi gaze naturale de la 1 ianuarie”, a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, președintele a criticat modul în care autoritățile au gestionat situația energetică, menționând că toți cei care au fost demiși din funcțiile lor au avut „partea lor de vină” în crearea crizei actuale. „Nimeni nu știe cum vor evolua prețurile, nici măcar pentru luna următoare. Toți au avut intenții bune, însă ceea ce s-a întâmplat este că au existat păreri contradictorii de expert, iar coordonarea a fost deficitară”, a declarat șeful statului.

În datat de 5 decembrie, premierul Dorin Recean l-a demis pe ministrul Energiei, Victor Parlicov, Sergiu Tofilat, membrul CO de la Moldovagaz și Victor Bînzari de la Energocom. Recean i-a acuzat că sunt responsabili de criza energetică în care s-a pomenit Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Dec. 2024, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Dec. 2024, 10:23 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Slovaciei, Robert Fico, urmează să efectueze o vizită la Moscova pe 23 decembrie, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, care a precizat că discuțiile vor viza oprirea tranzitului gazelor naturale rusești prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2025. Slovacia, unul dintre statele care depind de acest traseu de aprovizionare, este îngrijorată de impactul opririi livrărilor.

„Din câte știu neoficial, luni (23 decembrie), Fico va merge la Putin ca lider al unui stat membru al Uniunii Europene. Nu mai e nevoie să explic ce reacții va stârni acest lucru printre ceilalți lideri europeni, complicând și mai mult situația”, a declarat Vučić, citat de Pink TV.

Premierul slovac a acuzat recent Ucraina, prin președintele Volodimir Zelenski, de încercări de influențare financiară. Fico susține că, în urma unei discuții despre pierderile de 500 de milioane de euro anual ale Slovaciei din cauza opririi tranzitului, Zelenski i-ar fi propus ca Slovacia să sprijine aderarea Ucrainei la NATO în schimbul unei compensații financiare din activele rusești înghețate. „Am răspuns: ‘Niciodată!’”, a declarat Robert Fico, calificând propunerea drept „absurdă”.

Tranzitul gazelor naturale rusești prin Ucraina este reglementat de un contract încheiat în 2019, care expiră la sfârșitul lunii decembrie 2024. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat că Kievul nu intenționează să prelungească acest contract.

Din cele cinci rute de livrare a gazelor rusești în Europa care funcționau înainte de război, doar una va rămâne activă după 2025 – gazoductul „TurkStream”. Oprirea tranzitului prin Ucraina ar însemna pierderi anuale de aproximativ 5,3 miliarde de dolari pentru Gazprom, conform estimărilor Ministerului Economiei din Rusia.

În timp ce companiile energetice și marii consumatori industriali din Slovacia, Ungaria, Austria și Italia au cerut Comisiei Europene să găsească o soluție pentru continuarea tranzitului prin Ucraina, Bruxelles-ul a transmis că regiunea este pregătită pentru oprirea livrărilor și dispune de surse alternative de aprovizionare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală