Mesajul echipei Agenției de Investiții la sfârșitul mandatului de 3 ani al Directorului General, Rodica Verbeniuc

22 Iul. 2021, 13:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 13:57 // Oameni şi Idei //  MD Bani

La data de 21 iunie 2021, a fost înaintată cererea de demisie cu eliberarea din funcție din data de 30 iulie, a directorului general al Agenției de Investiții „Invest Moldova”, dna Rodica Verbeniuc. Aceasta a decis să se retragă din funcție din motive de ordin personal, legate de relocare și reunire cu familia. În acest context, echipa Agenției de Investiții „Invest Moldova” au pregătit un mesaj pentru ea.

Echipa Agenției de investiții i-au spus în acest mesaj cât de mult o admiră, dar și pentru ce.

„Doamna director, să știți că admir foarte mult la dvs. dorința lucrului bine făcut. De asemenea, admir foarte mult curajul de care, uneori, nici nu sunteți conștientă că poate fi numit „curaj”

„Pentru mine, dna Rodica Verbaniuc este un generator de idei. Totdeauna am apreciat modul ei de a gândi, gândește altfel, are idei minunate care se realizează în timp.”

Astfel, colegii i-au mulțumimt și pentru aportul ei adus la dezvoltarea lor profesională a echipei cât și la cea personală.

„Un lucru, care, cred că toți îl împărtășesc este faptul că creșteți oameni investind încredere.”

„Ceea ce admir la doamna director este faptul că a știut, de fiecare dată, să pună în valoare echipa, să implice echipa în dezvoltarea de produse noi.”

„Am învățat de la dna director că mereu este bine să ai încredere în forțele proprii și în forțele colegilor.

Și nu în ultimul rând i-au urat mult succes în continuare și oamni cât mai frumoși alături.

„Îi doresc ca pe viitor să continue să creeze echipe puternice, echipe încrezute în sine și desigur să nu uite și de familie.”

„Îi doresc dumneai să aibă parte de mult noroc, să aibă parte de o echipă tot atât de frumoasă, tot atât de devotată cum a fost și este echipa Agenției de Investiții.

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!