Mesajul echipei Agenției de Investiții la sfârșitul mandatului de 3 ani al Directorului General, Rodica Verbeniuc

22 Iul. 2021, 13:57
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 13:57 // Oameni şi Idei //  MD Bani

La data de 21 iunie 2021, a fost înaintată cererea de demisie cu eliberarea din funcție din data de 30 iulie, a directorului general al Agenției de Investiții „Invest Moldova”, dna Rodica Verbeniuc. Aceasta a decis să se retragă din funcție din motive de ordin personal, legate de relocare și reunire cu familia. În acest context, echipa Agenției de Investiții „Invest Moldova” au pregătit un mesaj pentru ea.

Echipa Agenției de investiții i-au spus în acest mesaj cât de mult o admiră, dar și pentru ce.

„Doamna director, să știți că admir foarte mult la dvs. dorința lucrului bine făcut. De asemenea, admir foarte mult curajul de care, uneori, nici nu sunteți conștientă că poate fi numit „curaj”

„Pentru mine, dna Rodica Verbaniuc este un generator de idei. Totdeauna am apreciat modul ei de a gândi, gândește altfel, are idei minunate care se realizează în timp.”

Astfel, colegii i-au mulțumimt și pentru aportul ei adus la dezvoltarea lor profesională a echipei cât și la cea personală.

„Un lucru, care, cred că toți îl împărtășesc este faptul că creșteți oameni investind încredere.”

„Ceea ce admir la doamna director este faptul că a știut, de fiecare dată, să pună în valoare echipa, să implice echipa în dezvoltarea de produse noi.”

„Am învățat de la dna director că mereu este bine să ai încredere în forțele proprii și în forțele colegilor.

Și nu în ultimul rând i-au urat mult succes în continuare și oamni cât mai frumoși alături.

„Îi doresc ca pe viitor să continue să creeze echipe puternice, echipe încrezute în sine și desigur să nu uite și de familie.”

„Îi doresc dumneai să aibă parte de mult noroc, să aibă parte de o echipă tot atât de frumoasă, tot atât de devotată cum a fost și este echipa Agenției de Investiții.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală