Modificări la stabilirea prețului pentru asigurarea RCA. Ce decizie a luat CNPF

20 Mai 2021, 11:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
20 Mai 2021, 11:37 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În cadrul ședinței din data de 18 mai 2021, Consiliul Comisiei Naționale a Pieței Financiare a decis Modificarea Hotărârii CNPF nr. 22/3/2015 cu privire la aprobarea Regulamentului privind aplicarea sistemului bonus-malus la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule (în redacție nouă).

Mai exact, sistemul ”bonus-malus” se va aplica prin stabilirea istoricului persoanelor care dețin RCA, dar și a celor care au provocat accidente nefiind asigurați. Amendamentele au fost condiționate de necesitatea ajustării cadrului normativ aferent sistemului „bonus-malus”, urmare a multiplelor petiții înregistrate la CNPF.

În particular, proiectul prevede introducerea prevederii de aplicare a sistemului „bonus-malus” prin stabilirea istoricului daunelor urmare a accidentelor provocate de persoanele ce posedă contracte de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă, precum și a istoricului daunelor persoanelor care anterior nu au deținut acoperire de asigurare, dar pentru care s-au achitat despăgubiri din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii gestionat de Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule (sistemul bonus-malus).

De asemenea, Regulamentul a fost completat cu un punct separat, care prevede că la încheierea contractelor de asigurare cu o persoană cu domiciliul în R. Moldova, inclusiv în stânga Nistrului, coeficientul bonus-malus se va aplica doar dacă persoana dispune de act de identitate corespunzător Registrului de stat al populației.

În contextul soluțiilor de atenuare a efectelor coronacrizei, autoritatea de supraveghere a aprobat modificarea Hotărârii CNPF nr. 25/2/2019 cu privire la modul de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 18:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 18:34 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, pregătește o mutare strategică ce ar putea schimba radical piața gazelor din Republica Moldova: înființarea unei filiale proprii la Chișinău, cu scopul de a deveni furnizor direct de gaze naturale. Astfel, compania românească ar putea rupe practic monopolul deținut în prezent de traderul de stat moldovean Energocom.

Potrivit unui document analizat de Profit.ro, conducerea executivă a Romgaz a propus acționarilor aprobarea înființării unei societăți comerciale cu răspundere limitată în Republica Moldova, denumită „Romgaz Furnizare M S.R.L.”, cu sediul în Chișinău, pe strada Mihai Eminescu nr. 70. Activitatea principală a noii entități va fi comercializarea combustibililor gazoși prin conducte. Votul asupra acestei propuneri urmează să fie exprimat în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor programată pentru 29 aprilie.

Energocom, în prezent unic intermediar între producători și consumatori, achiziționează gaze în principal de pe bursele din România și UE, revânzându-le apoi către Moldovagaz. În perioada aprilie-decembrie 2024, compania a cumpărat peste 8,8 milioane MWh de gaze, echivalentul a circa 830 milioane metri cubi, la un preț mediu de 40,09 euro/MWh. Mai bine de două treimi din aceste volume au provenit de la companii românești, inclusiv Romgaz, OMV Petrom și Engie Energy România.

Prin înființarea filialei din Moldova, Romgaz ar elimina intermediarii, poziționându-se ca furnizor angro direct, cu potențialul de a influența piața din Republica Moldova atât prin volum, cât și prin preț.

În paralel, compania face pași concreți și pe piața din România pentru a intra în segmentul de furnizare către consumatorii casnici, în prezent dominat de jucători precum Engie. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că Romgaz ar putea avea același impact pozitiv asupra prețurilor la gaze precum Hidroelectrica pe piața de electricitate.

Pentru a susține acest demers, Romgaz a lansat o licitație pentru achiziționarea unei platforme IT specializate, destinată gestionării relației cu un număr nelimitat de consumatori, evaluată la peste 8,6 milioane lei plus TVA. Recent, termenul de implementare al acestui sistem a fost prelungit cu două luni.

Dacă planurile Romgaz se concretizează, Republica Moldova ar putea avea în premieră un jucător concurent real pe piața gazelor, fapt ce ar putea duce la scăderea prețurilor și creșterea transparenței în sectorul energetic.

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ