Moldovenii caută disperați joburi. Care sunt cele mai întrebate locuri de muncă

09 Feb. 2022, 09:50
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
09 Feb. 2022, 09:50 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Platforma de căutare a locurilor de munca din Republica Moldova, Rabota.md, a înregistrat în luna ianuarie o participare foarte activă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și a angajatorilor.

„De obicei, acest lucru nu ne surprinde: de regula, sezonul căutării unui loc de munca începe odată cu noul an. Dar în 2022, fluxul de solicitanți s-a dovedit a fi foarte dinamic, mai activ decât în anii precedenți. Probabil ca acest lucru e legat de creșterea bruscă a prețurilor – oamenii vor un salariu mai mare și caută un job nou. Sau poate e o cerere mai veche din partea solicitanților, reținută de pandemie. În tot acest timp, mulți au luat o pauză de la problemele legate de carieră, iar acum au înțeles – viața profesională nu mai poate aștepta. Orice ar fi, o asemenea activitate pe piața muncii o observăm pentru prima dată”, a menționat managerul de proiect Vladimir Boșneak, conform Pro TV.

Statisticile Rabota.md arată că, în luna ianuarie au fost accesate peste 5.700 de posturi vacante în toată țara. De asemenea, 100.244 de CV-uri au fost expediate de către solicitanți pentru posturile vacante publicate pe site.

Cele mai populare posturi vacante au fost:  manager de vânzări, șofer, contabil, vânzător-consultant și curier. Cele mai solicitate profesii în rândul angajatorilor în luna ianuarie: manager de vânzări, agent de vânzări, manager clienți și programator.

„O astfel de activitate pe piața muncii în rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este un semn bun. Paradoxal , dar solicitanții care nu sunt siguri că-și pot găsi un job mai bun decât cel pe care îl au astăzi, nu sunt activi și preferă să aștepte perioade favorabile la jobul actual. Dar este clar: oamenii sunt încrezători în disponibilitatea unor locuri de muncă alternative, deoarece piața muncii a început cu adevărat să reînvie rapid. De asemenea, oamenilor nu le este frică să încerce să găsească o poziție nouă, mai bună decât cea din ultimii ani”, a concluzionat managerul de proiect, Vladimir Boșneak.

 

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO