Moldovenii caută disperați joburi. Care sunt cele mai întrebate locuri de muncă

09 Feb. 2022, 09:50
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Feb. 2022, 09:50 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Platforma de căutare a locurilor de munca din Republica Moldova, Rabota.md, a înregistrat în luna ianuarie o participare foarte activă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și a angajatorilor.

„De obicei, acest lucru nu ne surprinde: de regula, sezonul căutării unui loc de munca începe odată cu noul an. Dar în 2022, fluxul de solicitanți s-a dovedit a fi foarte dinamic, mai activ decât în anii precedenți. Probabil ca acest lucru e legat de creșterea bruscă a prețurilor – oamenii vor un salariu mai mare și caută un job nou. Sau poate e o cerere mai veche din partea solicitanților, reținută de pandemie. În tot acest timp, mulți au luat o pauză de la problemele legate de carieră, iar acum au înțeles – viața profesională nu mai poate aștepta. Orice ar fi, o asemenea activitate pe piața muncii o observăm pentru prima dată”, a menționat managerul de proiect Vladimir Boșneak, conform Pro TV.

Statisticile Rabota.md arată că, în luna ianuarie au fost accesate peste 5.700 de posturi vacante în toată țara. De asemenea, 100.244 de CV-uri au fost expediate de către solicitanți pentru posturile vacante publicate pe site.

Cele mai populare posturi vacante au fost:  manager de vânzări, șofer, contabil, vânzător-consultant și curier. Cele mai solicitate profesii în rândul angajatorilor în luna ianuarie: manager de vânzări, agent de vânzări, manager clienți și programator.

„O astfel de activitate pe piața muncii în rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este un semn bun. Paradoxal , dar solicitanții care nu sunt siguri că-și pot găsi un job mai bun decât cel pe care îl au astăzi, nu sunt activi și preferă să aștepte perioade favorabile la jobul actual. Dar este clar: oamenii sunt încrezători în disponibilitatea unor locuri de muncă alternative, deoarece piața muncii a început cu adevărat să reînvie rapid. De asemenea, oamenilor nu le este frică să încerce să găsească o poziție nouă, mai bună decât cea din ultimii ani”, a concluzionat managerul de proiect, Vladimir Boșneak.

 

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău