Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a oferit sfaturi și perspective asupra investițiilor și economisirii personale, fiind întrebată de către redacția BANI.MD în ce și-ar investi banii, dacă ar avea o sumă mare.
Întrebată în ce domenii ar investi banii, Anca Dragu a subliniat importanța unei tendințe de economisire, menționând că Moldova, la fel ca și alte țări din regiune, nu are această tendință. Ea a explicat că este esențial să ai bani puși deoparte pentru a susține traiul timp de cel puțin șase luni.
„Acum, investițiile trebuie să fie cumva diverse, și așa, și așa. Exemplul dat de dumneavoastră sau întrebarea: real estate sau depozit, sau în titluri? Aici diferența este lichiditatea: dacă ai nevoie de bani foarte urgent și știi că într-un orizont de timp, de 2-3 ani sau într-un an, ai nevoie de niște sume, de sumele respective economisite, atunci, dacă cumperi un apartament, e mai greu să transformi apartamentul în bani”, a explicat Anca Dragu.
Anca Dragu a insistat asupra diversificării investițiilor și a menționat că fiecare individ trebuie să aibă în vedere perspectiva pe termen lung în loc să arbitreze situații de moment. Ea a evidențiat diferența de lichiditate între diverse tipuri de investiții, precum imobiliarele, depozitele bancare sau plasamentele în titluri.
„Este bine să ai un portofoliu diversificat. Să ai și investiții lichide și mai puțin lichide, dacă ai nevoie de bani”, a declarat guvernatoarea. Ea a atras atenția asupra importanței asigurărilor și a menționat că modelul american se bazează mai mult pe asigurări de viață și sănătate.
Anca Dragu a concluzionat subliniind că fiecare individ este „ministrul de finanțe propriu” și că trebuie să aibă o perspectivă pe termen lung în gestionarea banilor, evitând să se lase influențat de situații de moment.