Porsche investește într-un start-up german de lansare a sateliților în spațiu. Va concura cu SpaceX și Blue Origin

30 Iul. 2021, 09:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Iul. 2021, 09:18 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Porsche, cu ajutorul companiei din München, Isar Aerospace, intenționează să facă progrese pe piața în creștere a tehnologiei rachete pentru lansarea sateliților mici pe orbita Pământului. Astfel, compania se alătură HV Capital și grupului bancar Lombard Odier pentru a asigura o finanțare de 75 de milioane de dolari startup-ului Isar Aerospace, cu sediul în München. Prima misiune anunțată de Isar va avea loc vara viitoare: o rachetă Spectrum va fi lansată de pe o platformă din Norvegia. În curând, Isar va începe să testeze motorul rachetei, în Suedia.

Isar țintește un preț de lansare de 10 mii de dolari pe kilogram, încă mult peste SpaceX, însă, potrivit lui Daniel Metzler, director executiv al Isar, sub costurile medii de lansare ale companiilor europene de peste 40 de mii de dolari pe kilogram pentru sateliții mici.

Directorul Isar mai spune că investiția făcută de Porsche arată o conștientizare din ce în ce mai mare că spațiul va transforma industriile tradiționale precum sectorul auto.

O mașină astăzi seamănă mai mult cu un gadget și un iPhone. Acestea devin din ce în ce mai centrate pe software, așa că întrebarea este ce aplicații puteți rula pe mașină. Sateliții vă pot spune dacă există un loc de parcare, de exemplu”.

Metzler a mai declarat că cea mai recentă rundă de finanțare va permite startup-ului să mărească producția rachetei Spectrum, care se bazează foarte mult pe automatizare și imprimare 3D pentru a reduce costurile de producție. De asemenea, grupul intenționează să utilizeze fonduri pentru a începe dezvoltarea unui vehicul de lansare reutilizabil.

În mai, startup-ul german a devenit prima companie europeană privată care a câștigat un contract cu o agenție spațială din Europa, atunci când i s-a atribuit misiunea de a lansa doi sateliți pe orbită pentru guvernul german. Isar a obținut un contract similar și de la Airbus.

Pe piața lansărilor de sateliți s-au consacrat deja SpaceX (deținută de Elon Musk) și Blue Origin (a lui Jeff Bezos). Și Arianespace, deținută de Airbus și furnizor de servicii pentru agențiile spațiale din Europa, dezvoltă o rachetă de nouă generație, cu același scop.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală