Procuratura intră în pâinea contrabandiștilor! Sancțiuni mai aspre pentru „businessul” transfrontalier cu țigări

01 Mart. 2024, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2024, 16:39 // Actual //  bani.md

Procuratura Generală a Republicii Moldova a înaintat astăzi, 1 martie 2024, către Ministerul Justiției, pentru expertizare, avizare și promovare, un proiect de lege ce vizează modificarea unor acte legislative referitoare la circulația ilegală a produselor de tutun și a celor conexe acestora.

Această inițiativă vine ca urmare a unui studiu detaliat care a evidențiat fenomenul contrabandei cu produse de tutun drept una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității la frontiere și a economiei Republicii Moldova, precum și a statelor membre ale Uniunii Europene. Estimările Oficiului European de Luptă Antifraudă indică că comerțul ilicit cu tutun „costă” Uniunea Europeană mai mult de 10 miliarde de euro anual, iar Republica Moldova, situată la frontiera estică a UE, joacă un rol crucial în această rețea de trafic ilegal.

Procuratura Generală a identificat mai mulți factori care contribuie la creșterea contrabandei cu produse din tutun, cu unul dintre criteriile principale fiind interesul material și profitabilitatea ridicată în raport cu pedepsele relativ blânde.

În acest context, Procuratura a considerat că reglementările normative actuale sunt relativ eficiente, însă unele fapte prejudiciabile nu sunt suficient reglementate. Astfel, pentru a combate mai eficient acest fenomen, Procuratura a propus introducerea unor sancțiuni mai aspre pentru infracțiunile legate de circulația ilegală a produselor de tutun și a celor conexe, precum și amendarea cadrului normativ existent prin includerea unor noi modalități de infracțiuni în acest domeniu.

Aceste măsuri sunt considerate esențiale pentru protejarea sănătății publice și pentru asigurarea securității economice a statului. Procuratura Generală a exprimat încrederea că prin adoptarea acestor modificări legislative, Republica Moldova va putea să facă față mai eficient amenințărilor reprezentate de contrabanda cu produse de tutun.

Ultimele date ale ale Novel Research arată că în luna noiembrie a anului 2023, ponderea produselor din tutun din Republica Moldova pe piața neagră a țigărilor din România a înregistrat o creștere alarmantă de 11,8 puncte procentuale, atingând astfel 19,4%. Cifrele evidențiază o tendință crescătoare în comparație cu luna septembrie a aceluiași an.

Potrivit aceleiași cercetări, cele mai căutate mărci de țigări moldovenești de pe piața de contrabandă din România sunt Kult, Ritm și Barbarossa. Studiul subliniază că piața neagră de tutun din România a reprezentat 8,2% din consumul total în luna noiembrie a anului trecut. Deși această cifră este aproape neschimbată față de septembrie 2023 (8,3%), se observă o creștere față de media anuală din 2022 (7,1%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău